Поділитись:

Луцькрада платить мільйони за котельню на Карбишева, але використовує тільки 20% її потужності (фото)

Автор: Максим Косюр |
П'ятниця, 06 жовтня 2023, 15:56
Луцькрада платить мільйони за котельню на Карбишева, але використовує тільки 20% її потужності (фото)

Одна з найбільших котелень у Луцьку, яка обслуговує 40% споживачів, орендує приміщення та обладнання за майже три мільйони в місяць, але фактично використовує близько 20% проєктної потужності від збудованої ще в радянські часи котельні.

Про це стало відомо під час виїзного засідання комісії з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергоощадності.

Члени комісії оглядають котельнюЧлени комісії оглядають котельню

Як повідомляють працівники котельні, загальна площа, що перебуває в оренді становить понад три гектари.

Депутат міської ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход у коментарі нашим журналістам розповів, що такий підхід до роботи котельні є неефективним і його потрібно змінювати.

«Ми побачили здоровенне радянське приміщення з величезною кількістю об'ємного обладнання, яке використовується максимум на 20%. При цьому міська рада платить величезну суму за оренду цієї котельні – близько трьох мільйонів у місяць. Я вважаю, що нам треба переглянути такий підхід і в перспективі відмовлятися від цієї котельні. Можна, наприклад, збудувати одну або декілька нових енергоефективних котелень. Адже на об'єкті, де використовують тільки один котел, а решту площі не задіюють ефективно, то це як мінімум нераціональне використання бюджетних коштів», – зазначає депутат.

Михайло НаходМихайло Наход

Він також додав, що зараз є два основні завдання – перемогти у війні та пережити зиму, яка вже не за горами. Опісля варто думати про те, як замінити цю котельню та ефективніше використовувати кошти з бюджету.

Очільник комунального підприємства «Луцьктепло» Іван Скорупський повідомив, що у них є шалені втрати через витоки у трубах гарячого водопостачання й цю проблему складно розв'язати.

«Технологія збиткова. З трубою гарячого водопостання маємо найбільше проблем. Там вода неочищена й швидко приводить до виходу з ладу мережевих труб. Там є шалені втрати. Квартирні лічильники недосконалі, а загальнобудинкові не розв'яжуть цю проблему. Ми планували міняти ті труби, але своїми силами ми змінили цього року тільки 3,4 кілометра труб, а загальна мережа – 131 кілометр», – каже директор.

Котельня на КарбишеваКотельня на Карбишева

Приміщення котельніПриміщення котельні

За інформацією керівника КП «Луцьктепло», на котельні працює 54 людини, які й забезпечують лучан теплом та гарячою водою.

До слова, у 2023 році з бюджету Луцької громади для модернізації котельні виділили близько 20 мільйонів гривень. Зокрема закупили два потужних генератори, проклали резервну лінію живлення та встановили обладнання для плавного пуску електричних двигунів. В той час як про внесок власників котельні у її модернізацію нічого невідомо.

Нагадаємо: директор ДКП «Луцьктепло» Іван Скорупський збрехав депутатам міської ради про те, що на висвітлення діяльності у медіа у 2023 році комунальне підприємство витратило не більше як 20 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 квітня 2024
17:26
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024