Поділитись:

Як фірма, повʼязана з Палицею, отримала гектар землі та готель у Луцьку (відео)

Вівторок, 21 листопада 2023, 20:30
Як фірма, повʼязана з Палицею, отримала гектар землі та готель у Луцьку (відео)

Компанія, пов'язана з народним депутатом Ігорем Палицею, отримала ще один гектар землі у Луцьку. «Подарувати» такий ласий шматок за копійки вирішила Волинська обласна рада 16 листопада майже одноголосно, та ще й без аукціону. Таким чином у власності фірми опинився шматок землі на вулиці Дубнівській 26-а, де стоїть колишній обкомівський готель для «віпів» – «Круча».

Журналісти телеканалу «Конкурент TV» з'ясовували, чому за такі копійки та як продавали цілий гектар у Луцьку без аукціону.

Ще будучи на посаді голови Волинської облради Ігор Палиця розповідав, що «Кручу» треба рятувати, бо, за його словами, невідомо де та може опинитися за декілька років. Як бачимо, опинилась вона в руках компанії, яку й пов'язують із самим Палицею. Хоч тоді ще голова ради розповідав, що, можливо, на тому місці буде багатоповерхівка, а 10-12% квартир належатиме області, аби та мала хоч якусь вигоду. Але сталося не так, як гадалося.

«Якщо це будинок, то обласна рада отримає 10-12% квартирами, які підуть на лікарів, вчителів, атовцям чи афганцям, які стоять у черзі на обласному чи міському рівні», – казав Ігор Палиця.

Саме цю земельну ділянку площею майже в гектар, яка, до слова, не так вже й далеко від самого приміщення облради й центру Луцька, оцінили буквально за смішні гроші – лише за 7 мільйонів 151 тисячу гривень. Придбало ж її ТОВ «Гранд Інвест Ріал Істейт». Яке ж співпадіння, саме ця фірма кілька років тому купила самі будівлі колишнього готелю «Круча». Назву компанії варто запам’ятати, адже повертатимемось ми до неї ще не раз.

Як готель «Круча» опинився у власності Палиці?

Повернемось на кілька років назад. Наприкінці травня 2020 року Волинська обласна рада офіційно заявила, що приміщення колишнього обкомівського готелю «Круча» хоче продати з аукціону. Як повідомляє Інсайдер Медіа, стартова ціна лота – 3 мільйони 876 тисяч гривень. Відповідне рішення «Про приватизацію будівлі оздоровчого комплексу та будівлі прохідної у м.Луцьк на вул. Дубнівська 26-а» винесли на сесію Волинської облради й підписала його тодішня голова Ірина Вахович.

Тільки от тут цікавий момент, у документі було написано, що «Кручу» виставили на «аукціон без умов». Тобто приміщення продавали й не вимагали від покупця жодних обіцянок ні щодо реставрації, відбудови, облагородження або ж зведення іншого приміщення. Продавали, аби продавати.

Електронні торги відбулися 10 листопада 2021 року, а учасників було лише два – ТОВ «Ля Брук» і вже знайоме нм ТОВ «Град Інвест Ріал Істейт», яке й здобуло перемогу і викупило готель за понад 4 мільйони 238 тисяч гривень. Як зазначає «Інсайдер медіа», попри те, що об’єкт на продаж виставляли за часів головування Ірини Вахович, результати аукціону підписував уже чинний голова Волинської облради Григорій Недопад – член фракції політичної партії «За майбутнє». Яку якраз і очолює Ігор Палиця – український політик й один з найближчих соратників олігарха Ігоря Коломойського.

Палиця отримав готель, а справа з «приватизацією» землі під ним не забарилася

16 березня 2023 року на сесії депутати Волиньради вирішили передати землю біля Стиру, на якій стоїть вже придбаний ТОВ «Град Інвест Ріал Істейт» готель «Круча», в оренду на 49 років. Вартість оренди землі на рік встановили всього лишень 1 657 гривень. І кому дісталася в оренду ця земля? Ну звісно ж – все тій же компанії. «Град Інвест Ріал Істейт».

Завершили цю оборудку 16 листопада 2023 року. Земельну ділянку продали з кінцями за трохи більше як 7 мільйонів гривень. Хто придбав, ви вже знаєте – ТОВ «Град Інвест Ріал Істейт». Тож підсумуємо: у 2021 році будівлю готелю продали, в березні 2023 року землю під будівлею віддали в оренду, а в листопадів 2023 року ту ж землю вже й продали. І все це пішло в одній й ті самі руки. Швидко, зручно і без зайвих питань, вагань, обговорень чи то ба докорів совісті.

Що таке ТОВ «Град Інвест Ріал Істейт» та чому його пов'язують з Палицею?

Вище ми вже кілька разів згадали ТОВ «Град Інвест Ріал Істейт», тож заглибимося в історію його заснування. Як пише Інсайдер Медіа, офіційно ТОВ «Град Інвест Ріал Істейт» зареєстроване 2009 року у місті Києві зі статутним капіталом 74 400 гривень. Основний вид діяльності – купівля та продаж нерухомого майна та надання в оренду. Компанія в Україні досить відома, адже саме їй належать багато великих реконструйованих торгових центрів у різних містах. Зокрема й луцький ЦУМ, який пов'язують з нардепом Ігорем Палицею.

Офіційно бенефіціарами компанії, так би мовити, «на папері» є Ігор Хмельов та Андрій Шабаєв. Саме Ігоря Хмельова називали одним із топменеджерів фінансово-промислової групи «Приват». Разом з Шабаєвим вони є власниками та управителями низки інших компаній, які пов`язані з дніпровським олігархом Ігорем Коломойським та його волинським бізнес-партнером Ігорем Палицею.

Власники компаніїВласники компанії

До слова, за інформацією Інсайдер Медіа, чинний голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, який підписував результат аукціону про оренду землі під «Кручею», у 2015 році працював директором ТОВ «Грін Ріелті». Згодом бенефіціарними власниками якої через кіпрські офшори стали ті ж Ігор Хмельов та Андрій Шабаєв.

«Кручу» Палиці віддали, але обіцяних квартир волиняни не отримали

Ігор Палиця, коли був головою обласної ради, вже тоді накинув око на ласий шмат землі. Вперше про «Кручу» він заговорив 16 травня 2019 року в ефірі програми на власному каналі. Тоді політик зауважив, що у Луцьку на місці колишнього обкомівського готелю могла б з’явитися, наприклад, багатоповерхівка. Він також припустив, якщо це буде будинок, то облрада повинна отримати 10-12 % квартир. Щоб громад отримала з того вигоду.

Такі «благородні наміри» Палиці, ймовірно, і ознаменували початок відліку до прямого заволодіння будівлею готелю та ділянкою. Однак, як бачимо, під час махінацій з землею, аукціонами та продажем, обласна рада не виставила жоднісіньких умов. Вже навіть мова не йшла про квартири для волинян. Чи то погляди змінилися, чи настрій – незрозуміло.

«Воно було до того на підприємстві, яке банкрутувало, і невідомо, куди б ділася та «Круча». Я там був дуже давно, я дивився фото, коли його передали на баланс Волиньприродресурсу. Там нічого не відбувається, воно законсервоване. Фахівці облради мають продумати, який там об'єкт можна побудувати: або житловий будинок, або якийсь інший комплекс. Якщо будинок, то обласна рада отримає 10-12% квартир», – розповідав Палиця.

Ігор Палиця та голосування за продаж землі під «Кручею»Ігор Палиця та голосування за продаж землі під «Кручею»

То де ж в цьому рішенні вигода для області, про яку говорив Ігор Палиця? Або ж ця вигода зовсім не для простих волинян? Більшість депутатів, які, як за наказом, практично одноголосно підтримали продаж за безцінь гектара землі біля центру Луцька, могли б хоча б згадати слова пана Палиці та запитати в покупця, що ж виросте на тій території. Важко сказати чим вони керувалися, але «Круча» таки «пішла з молотка». Проте були й ті, хто виступив проти та не голосував за продаж. Депутатка Юлія Вусенко пояснила, що в цій історії не так.

«Хто прийняв рішення про те, що ця земельна ділянка, яка могла бути продана з аукціону і принести громаді значно більше коштів, повинна продаватися єдиному претенденту?» – казала Вусенко.

Юлія ВусенкоЮлія Вусенко

Знайшлися й ті, хто захищали цю схему заволодіння аж гектаром луцької землі. Депутат Віктор Галан-Влащук стверджував, мовляв, існувало лише два варіанти розв'язання питання із цією землею – або оренда, або продаж. Зупинилися, як не дивно, на останньому.

«Людина купила приміщення, це було п'яте скликання облради. Зараз людина хоче оформити землю. Під тим приміщенням знаходиться та площа і цю площу ми маємо посприяти оформити. Людина може відмовитися від частини площі, але вона цього не зробила. Є два законні шляхи: або оренда, або викуп. Сьогодні ми дійшли до викупу цієї земельної ділянки», – запевняв Галан-Влащук.

Віктор Галан-ВлащукВіктор Галан-Влащук

З часу першої згадки Ігорем Палицею про «Кручу» до продажу як будівлі, так і територій пройшло всього-на-всього кілька років. Так би мовити, план спрацював і врешті за відносно мізерні гроші вдалося отримати в руки ще один ласий шматок у Луцьку. Як не дивно, облрада з усім погодилася.

Врешті Кручею тепер володіє ТОВ «Град Інвест Ріал Істейт». Як будуть розпоряджатися землею і майном, що там будуть зводити чи залишать все як є – невідомо. Так само невідомо, що з такого продажу за безцінь і без вимог отримала Волинь та пересічні волиняни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
17:26
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024