Поділитись:

Ексректор луцького вишу звинуватив «аграрних баронів» у звільненні з посади

Субота, 27 січня 2024, 15:31
Ексректор луцького вишу звинуватив «аграрних баронів» у звільненні з посади

Колишній директор Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту картоплярства НААН України Петро Савчук звинувачує «аграрних баронів», яким він заважав заробляти, у тому, що з ним розірвали контракт.

Про це Петро Савчук написав у фейсбуці.

Після роботи ректором Луцького НТУ Петро Савчкук очолив Волинську державну сільськогосподарську дослідну станцію Національної академії аграрних наук.

З його слів, коли він прийшов на нову посаду, установа, яка в минулому називалася Інститутом агропромислового виробництва та володіла пристойними ресурсами, «перетворилася в жебрака, що фактично «кляньчить» у держави кошти через виконання держбюджетних тем, а взамін, окрім невеличкої селекції, нічого не продукує». На додачу до всього накопичилося чимало «боргів і не виконаних зобов’язань... перед науковою установою структурно підпорядкованих ДПДГ майже на мільйон за попередні роки».

Зважаючи на це, новий очільник вирішив змінити ситуацію на краще.

«Відразу поставив «питання ребром»: власних наявних ресурсів та можливостей обмаль, фінансово-господарський стан плачевний, тому структурно підпорядковані нам три господарства (ДПДГ «Перше травня», ДП ЕДГ «Еліта», ДПДГ «Перемога») мають радикально змінити відношення до наукової установи, втілюючи місію багатовекторної підтримки, що і передбачено Статутами наших структур. Тим паче, маючи на балансі близько 4000 ріллі та потужний парк техніки, згідно ринкової оцінки прибутковості такого бізнесу, агрогосподарства здатні отримувати не менше 80 млн грн в рік чистого прибутку! Резонне питання: де кошти (прихована масштабна корупція, чи що?), або чому держава надала їм такі можливості, а окрім земельного податку, нічого не отримує! Особливо це дивує під час війни!» – наголосив він.

Зі слів Петра Савчука, перші кроки були обнадійливими: «господарства погасили борги; було запроектовано й задекларовано на вченій раді, і в подальшому також відображено у договорах збільшення фінансування майже на 1 млн грн у 2022-му році; одночасну передачу 300-600 га ріллі для потужного відродження насінництва та селекції; були взяті зобов’язання допомогти з термомодернізацією адмінкорпусу тощо». Проте повномасштабна війна після 24 лютого 2022 р. внесла суттєві корективи та призвела до скорочення на 30 % державного фінансування.

«В результаті нам було передано аж влітку лише 110 га ріллі ДП ЕДГ «Еліта» і до кінця року ми не доотримали 414 тис. грн, що призвело до виникнення поточної заборгованості із заробітної плати і змусило зменшити у 2023 р. видатки на оплату праці та скасувати мотиваційні доплати працівникам. Така позиція керівників господарств, їх пасивність, була ганебною, однак, дієвих механізмів впливу на ситуацію не існувало і до сьогодні не існує взагалі, бо комусь так зручно! Адже, при теперішній системі та ієрархії взаємовідносин в середовищі НААН саме директори господарств грають першу скрипку, накопичуючи у себе колосальний фінансовий ресурс! Фактично директори державних господарств перетворилися в місцевих «агробаронів», що нагло паразитують на державному ресурсі, а наукова установа фактично є ширмою для покривання їх діяльності! І це під час війни!!!» – наголосив Петро Савчук.

Зрештою, зі слів Петра Савчука, це призвело до того, що директори господарств вирішили усунути його, аби він не заважав їм надалі збагачуватися.

«Аграрні барони», також ті, хто їх потенційно «кришує» на різних рівнях (про це також знає суспільство!), і існуюча в НААН система взаємовідносин – це своєрідна корупційна гідра, яка паралізує діяльність Президії, руйнує імідж академії, демотивує науковців та фактично працює на знищення якості аграрної науки в державі! Недосконалість законодавства, нівелювання господарствами системи прозорих закупівель, відсутність комплексного контролю і моніторингу ефективності діяльності господарств з боку наукових установ – лише деякі фактори, що сприяють корупції та появі нових «аграрних баронів», – заявляє Петро Савчук.

Зрештою з Пертом Савчуком розірвали контракт. Проте він не налаштований відступати.

«Рейдерська спроба «аграрних баронів» усунути незручного директора, що заважає «заробляти» недобросовісним ділкам, виявилася успішною. Мій контракт розірвано! Розірвано безпідставно і незаконно. Тому наразі оскаржую у суді Наказ Президента НААН, щоб захистити свою репутацію!» – заявив він.

Більше подробиць – у дописі Петра Савчука:

Ексректор луцького вишу звинуватив «аграрних баронів» у звільненні з посади

Ексректор луцького вишу звинуватив «аграрних баронів» у звільненні з посади

Ексректор луцького вишу звинуватив «аграрних баронів» у звільненні з посади

Ексректор луцького вишу звинуватив «аграрних баронів» у звільненні з посади

Ексректор луцького вишу звинуватив «аграрних баронів» у звільненні з посади

Ексректор луцького вишу звинуватив «аграрних баронів» у звільненні з посади

Нагадаємо: через «хамство і борги» колишньому керівнику Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту сільського господарства, висловили недовіру і домагалися звільнення його з посади. Окрім того, його оштрафували на 3400 гривень за те, що влаштував на роботу дружину, не надіславши відповідне повідомлення до академії про конфлікт інтересів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів