Поділитись:

Чому в Україні штучне завищення цін на світло виявили, але тарифи так і не знизили

П'ятниця, 07 липня 2017, 11:50
Чому в Україні штучне завищення цін на світло виявили, але тарифи так і не знизили

20 червня Служба безпеки України спільно з НКРЕКП виявила та припинила випадки неефективного використання коштів, які були закладені в тарифі на електроенергію і повинні були бути використані енергокомпаніями для проведення модернізації теплоелектростанцій.

Співробітники СБУ встановили, що впродовж декількох років в тарифах закладалися витрати компаній на реконструкцію та модернізацію енергоблоків ТЕС, але, перевіривши як виконуються ці інвестиційні зобов'язання, правоохоронці встановили невиконання значних обсягів задекларованих робіт більшістю гравців ринку. У результаті, постійно знижувалася ефективність роботи ТЕС, що давало менеджменту підстави лобіювати необґрунтоване підвищення тарифів.

Також СБУ зафіксувала факти надання деякими компаніями документації про нібито виконану модернізацію на об'єктах, що перебувають на тимчасово окупованих територіях.

За результатами перевірки Нацкомісія ухвалила рішення про повернення теплогенеруючими компаніями коштів на загальну суму 2,9 млрд гривень, що дозволило запобігти подальшому зростанню тарифів.

Як відбудеться "повернення", написав у Facebook експерт в галузі енергетики Андрій Герус.

Він нагадав, як відбувається тарифоутворення теплової генерації (ТЕС): усі виробники, учасники енергоринку, окрім ТЕС, працюють за встановленим заздалегідь тарифом. Але споживачі сплачують більше, аніж потрібно тим учасникам ринку. Цей весь надлишок грошей падає тепловій генерації – вона працює за замикаючим, балансуючим принципом, щоб кожен місяць закрився у нуль. Тариф тепловій генерації складається із звичайного тарифу + інвестиційна надбавка.

Зі слів Геруса, ще у 2004 році розпорядженням КМУ 648-р була встановлена така інвестнадбавка для реконструкції та модернізації ТЕС. Гроші були зібрані, але роботи не були виконані. Таких невиконаних робіт було на суму 2,2 млрд грн, а за тодішнім курсом це понад 250 млн доларів. Ці кошти були зібрані через підняття тарифів для споживачів, в основному непобутових (бізнес, бюджет).

"Тепер же вирішили, що нібито ці кошти треба повернути, і ухвалили рішення, що ТЕС будуть повертати 2,9 млрд грн. Це 2,2 млрд грн як основна сума + 0,7 млрд грн, або 32 % як індексація. Хоча у нас тільки за 3 останні роки інфляція була понад 32 %. І повертати їх мають не зараз, а аж по 2020 рік включно", – пише експерт.

Тобто колись компанії ТЕС отримали 250 млн дол, а тепер їм треба повернути 110 млн. дол.

"Але найцікавіше навіть не те. Тарифні кошти ті колись сплатили споживачі. Тобто і повертати логічно споживачам, цими коштами можна було зменшити перехресне субсидіювання. Якщо, як пише СБУ, "це призвело до завищення тарифів", то виправлення цієї ситуації мало би знизити тарифи передусім для непобутових споживачів. Але є навпаки – з 1 липня оптова ціна +1,8 %. Або ж ці кошти можна було направити на обєднання нашої енергетичної системи з європейською. Коротше, зробити можна багато, бо 2,9 млрд грн – сума немаленька", – повідомляє Андрій Герус.

Як пояснює він, повертати ці кошти станції ТЕС будуть просто Енергоринку, тобто у нього буде збільшуватись вільний залишок коштів.

"А тепер пригадуємо, кому іде вільний залишок коштів Енергоринку? Правильно, тепловій генерації, як звичайний тариф, ідуть всі вільні кошти за підсумком місяця. Тобто інвестнадбавка у ТЕС зменшується, але ці ж 2,9 млрд грн їм же повертаються добавкою до звичайного тарифу. Вийшли з одної кишені, зайшли у другу", – пише експерт.

"Ну і як завжди "схема" була, "завищення тарифів" було, а когось, хто це робив, не було", – додав Герус.

Надрукувати
мітки:
коментарів