Поділитись:

Ідея для бізнесу в Луцьку: створення асоціації компаній з ІТ-галузі

Субота, 09 квітня 2016, 12:00
Ідея для бізнесу в Луцьку: створення асоціації компаній з ІТ-галузі

Ділове інтернет-видання Волині "Конкурент" вже розповідало про три бізнес-ідеї для заробітку в Луцьку, про реалізацію першої ідеї дизайну одягу та другої ідеї – заснування івент-агентства. Сьогодні пропонуємо вашій увазі успішну реалізацію третьої ідеї – створення асоціації компаній з ІТ-галузі.

***

Заробітна плата спеціалістів у сфері інформаційних технологій (ІТ) продовжує залишатися високою, адже здебільшого її виплачують в іноземній валюті. Сайти, які пропонують роботу, рясніють вакансіями для програмістів. Однак ІТ-спеціалісти відгукуються неохоче, чекаючи, допоки роботодавці самі їх знайдуть та запропонують кращі умови, "переманять" до себе.

Для того, щоб стати айтішником, потрібен лише ноутбук і доступ до інтернету. У власну справу слід інвестувати розумові здібності та бажання навчатися.

Про те, як реалізувалася бізнес-ідея створення ІТ-компанії в Луцьку, діловому виданню Волині "Конкурент" розповів директор Асоціації "Луцького ІТ-кластеру", президент групи компаній "Internetdevels", голова громадської організації "Асоціація розвитку інтернет-простору" Віктор Левандовський.

Директор асоціації «Луцького ІТ-кластеру» Віктор ЛевандовськийДиректор асоціації «Луцького ІТ-кластеру» Віктор Левандовський

"Луцький ІТ-кластер" – це об'єднання компаній, організацій, структур та спеціалістів сфери інформаційних технологій у місті Луцьку та Волинській області, які інтеграційно взаємодіють між собою.

Метою асоціації є створення сприятливих умов для розвитку ІТ-бізнесу в області та популяризація ІТ-сфери.

Навчальна зала «Луцького ІТ-кластеру»Навчальна зала «Луцького ІТ-кластеру»

"Ми відкрили в Луцьку другий IT-кластер в Україні з метою популяризації ІТ-професій, залучення молоді. Він з'явився як продовження ідеї, яка вже реалізована у Львові. У мене виникло бажання його організувати. Надалі ІТ-кластери почали з'являтися в інших містах – Одесі, Дніпропетровську", – пригадує директор.

За його словами, ІТ-галузь у Луцьку перебуває на початковій стадії розвитку. Прикладом для наслідування є Львів.

На думку засновника, хоча Луцьк менший за Львів, але у нього є великий потенціал, і тут мають працювати дві-три тисячі ІТ-спеціалістів, а наразі їх є кілька сотень.

Віктор каже, що коли вирішив популяризувати своєю організацію, то зрозумів, що потрібно розпочинати зі школи.

Є ноутбук, є інтернет - пішов на біржу, знайшов замовлення, сидиш і його робиш, заробляєш гроші

"Ми досягнули домовленостей з міською радою і з управлінням освіти. Вони видали наказ у луцькі школи, щоб дозволити нам організувати презентаційні лекції для випускників. Такі читання мали на меті розповісти про те, чим цікава ІТ-галузь. Ефект був несподіваним. На жаль, в суспільстві панує думка, що ІТ – це несерйозно, – з обуренням зауважує Левандовський.

Проблемою також є те, що дуже мало батьків хочуть віддавати своїх чад на освоєння ІТ-спеціальностей в університети. Все ж існує стереотип, що потрібно вчитися на популярних факультетах: юридичному, економічному, фінансовій справі.

На сучасному ринку праці айтішники дуже затребувані, адже саме ця справа забезпечує високі заробітки та перспективу роботи в будь-якій точці світу.

Результати опитування, проведеного сайтом robota.ua «В яких сферах краще всього працювати» Результати опитування, проведеного сайтом robota.ua «В яких сферах краще всього працювати»

"Для програміста, який має стаж від одного до двох років (все залежить від його досвіду), вийти за рік-два на рівень заробітної плати від 500 до 1000 доларів не буде важко. І коли батькам розповідаєш, що студент на 5 курсі може отримувати 2-3 тисячі доларів на місць, мало хто в це вірить. Коли починаєш писати адреси сайтів, де опубліковані вакансії, щоб вони зайшли на них і подивилися, тоді вже починає щось змінюватися", – розповідає Віктор.

Оплата праці здійснюється відповідно до світового рівня зарплат, за рівнем світового доходу. Знання визнаються у всіх країнах. Окрім математичних спеціальностей (програміст), є й гуманітарні (контент-райтер), обов'язковою умовою є знання англійської мови.

У сфері ІТ визнається не освіта, а унікальні знання

Хоча заробітні плати високі, на опубліковані вакансії черг немає. Відбувається своєрідне "полювання" на людей, яких можна найняти, адже ІТ-спеціалістів у Луцьку обмаль. В асоціації кажуть, що резюме присилають багато, проте люди, які приходять на співбесіди, не бажають навчатися, а просто працювати, не здобуваючи відповідних навичок, без яких не обійтися в ІТ-галузі.

Тому, за словами Левандовського, в компанії "Internetdevels" працюють студенти, яких "виростили зсередини".

"Ми навчали, вкладали в них свої кошти, від нас вийшло дуже багато людей, які десь досягли якоїсь межі і пішли далі. Це соціальна місія. Середовище, яке ми створили, дало їм поштовх", – стверджує директор.

Асоціація заснувала школу комп'ютерних технологій "OxIT" (oxygen for ІТ – кисень для ІТ). Навчальний зал розташований на території офісу луцького ІТ-кластеру. Тут проходять платні курси з програмування для всіх охочих.

"Раніше курси були безплатні, але тільки для тих людей, яких ми наймали для себе. Вартість невелика, вона окупиться за місяць-два роботи. Людина, закінчивши курси, нам нічим не зобов'язана і може йти працювати в іншу компанію. Найкращим випускникам ми робимо свої пропозиції. Таким чином, намагаємося забезпечити і себе кадрами", – стверджує Віктор.

Випускники школи «OxIT»Випускники школи «OxIT»

Для айтішників відкрита вся планета. В інших професіях це недоступно

Левандовський каже, що станом на сьогодні ІТ-галузь працює над замовленнями з-за кордону, де дуже високі заробітні плати, тому місцевий бізнес не часто може собі дозволити такі послуги. Айтішники не хочуть іти працювати в компанії, які пропонують дві тисячі гривень заробітної плати, а ідуть туди, де платять дві тисячі доларів.

У майбутньому асоціація планує впровадити бізнес-навчання для атошників, яких, на думку організаторів, потрібно забезпечити роботою та надати можливості для заснування власної справи.

"Я бачу одним з рішень залучати їх до ІТ. Є ідея організувати навчання, показати ринки, специфіку та організацію продажів різних технологічних продуктів. Можливо, виокремляться лідери, які зможуть почати роботу над власною справою. І, відповідно, почнуть долучати своїх друзів, колег, з якими служили. Їм потрібно надати можливість для самореалізації. Навчання буде безкоштовним. Цей проект на стадії обговорення", – підсумовує Левандовський.

Надрукувати
мітки:
коментарів
08 травня 2024
07 травня 2024
16:57