Чи втрачають заморожені ягоди вітаміни
Ягоди – джерело вітамінів, а тому їх так люблять заморожувати на зиму. Дехто вважає, що в процесі замороження ягоди втрачають корисні властивості. Та чи так це насправді?
Літом ми маємо прекрасну можливість насолоджуватися смаковими якостями та корисними властивостями ягід. Однак, восени та взимку можливості споживати їх – знижуються, а потреба залишається. Тому, постає вибір – купувати ягоди, що привезені з теплих країн чи обрати заморожені, – інформує 24 телеканал.
Корисні властивості заморожених ягід
Доведено, що особливих відмінностей в властивостях заморожених ягід у порівнянні зі свіжими немає. Користь заготовленого продукту залежить від типу заморозки й виду ягід.
Фахівці також стверджують, що не в сезон набагато корисніше вживати заморожені ягоди, ніж ті, що привезені з теплих країн.
Фрукти "комерційно збираються на піку зрілості, а потім швидко заморожуються у рідкому азоті", що допомагає зберегти поживні речовини. А під час транспортування з теплих країн, вони можуть якщо й не зіпсуватися, то втратити частину корисних властивостей.
Максимальна кількість цінних і корисних речовин у фруктах міститься при зборі врожаю. З плином часу, їх кількість зменшується, а, значить, і вітамінів організм отримає набагато менше.
Великою перевагою є низька калорійність заморожених фруктів, на відміну від компотів, джемів, варення, що містять багато цукру.
Ягоди містять безліч вітамінів групи В, С, А та мінеральних речовин, які просто необхідні в зимовий період, коли людський організм виснажується і страждає авітамінозом.
Які ягоди варто заморожувати
Ягоди заморожують як цілими, так і шматочками. Можна заморожувати їх як в сиропі, так і у вигляді пюре.
Для пюре знадобиться блендер, – це ідеальний варіант для персиків.
А ось абрикоси та сливи можна заморожувати будь-яким способом, зручно – половинками.
Груші ж перед заморожуванням рекомендуємо вимити, просушити, видалити з них серцевину, порізати й варити протягом декількох хвилин в солодкій воді. І морозити їх краще в сиропі.
Смородину заморожують сухим способом, поклавши її в контейнери або целофанові пакети, а також у вигляді пюре, причому як з цукром, так і без нього.
Ягоди слід ретельно перебрати, видалити плодоніжки й листя.
Черешні та вишні заморожують з кісточками й без. Можна – в цукрі.
Також ягоди можна морозити у вигляді асорті. Це зручно для компотів та випічки. Пиріг-плетінка, смачні пиріжки з листкового тіста, кекси, чізкейки з ягодами – ідеально до чаю та кави.
Важливо заморожувати ягоди порційно – в зручному для вас обсязі, адже повторно їх заморожувати неприпустимо. Крім того, можна відбирати потрібну кількість ягід з однієї великої місткості.
А ще заморожені ягоди можна перетворити на домашнє морозиво.
Як заморожувати свіжі ягоди
Заморожування буває шокове і сухе. Перше, можливе завдяки вбудованій в сучасні морозильні камери функції "швидке заморожування", ідеально зберігає первинні смакові якості продуктів, а також їх зовнішній вигляд.
Відібрані чисті плоди та ягоди заморожують в пакетах або контейнерах.
Сухий спосіб передбачає заморожування продуктів у відкритому вигляді. Ягоди, фрукти й овочі миєте, сушите, викладаєте, як варіант, на обробну дошку і ставите на деякий час в морозилку, а вже після цього ховаєте в будь-яку місткість.
Заморожуйте ягоди невеликими партіями у два заходи. Розкладіть ягоди на піддоні або дошці в один шар і залиште в морозилці на 3-5 годин. Пересипте заморожений продукт в пластиковий контейнер з кришкою.
Оптимальна температура зберігання – вiд -18 ºC до -20 ºC: при таких умовах термін придатності збільшується до 10-12 місяців.
Наклейте на контейнер "пам'ятку" з датою упаковування – ягоди можуть зберігатися в морозилці максимум рік.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Відомий фотограф показав ажіотаж на концерті Пивоварова у Луцьку та шукав Klavdia Petrivna (відео)
Луцька бізнес-леді Юліанна Дружиніна купила будинок для матері-одиначки з 4 дітьми
Червона, жовта й не тільки: для чого черги до ТЦК розділили за кольорами
У Луцьку відкрили заклад з кюртошами: що це таке
У Луцьку хотіли перейменувати бульвар Дружби Народів: як саме