Поділитись:

Тварини у цирках: заборонити не можна дозволити

Неділя, 25 червня 2017, 21:00
Тварини у цирках: заборонити не можна дозволити

Тема "цирку без тварин" набула масштабного розголосу нещодавно. Місто за містом почало забороняти виступи пересувних цирків, які використовують у діяльності тварин. Люди виходили на мітинги, намагалися не допустити приїзд цирків. На противагу знайшлися й активні прихильники таких дійств, мовляв, а який же цирк без тварин. У Луцьку рішення про заборону ініціювала директорка КП "Ласка" Дана Новарчук. Його міськрада підтримала, але "Цирк Кобзов" на таке не погодився, і 22 червня суд рішення Луцькради скасував.

Що це все означає, чи є гостра потреба у забороні пересувних цирків із тваринами та як бути далі, "Конкурент" запитував у експертів.

Дана Новарчук, директор КП "Ласка":

Тварини у цирках: заборонити не можна дозволити

"В Україні раніше не було відомо про жорстоке поводження із дикими тваринами, адже ця інформація приховувалася. Коли я працювала на волинському телебаченні, у мене там була своя програма про тварин, я знімала про цирк сюжети нібито під прикритттям: приходила в пересувний цирк, мовляв, висвітлюю діяльність цирку. Мене пускали за куліси і багато чого розповідали. Дуже важко це було робити, коли знаєш, що все це знімаєш, але зупинити не можеш. Але таке розслідування потрібно було провести. Згодом почалася більш серйозна робота у всій Україні. Це була клопітка робота усіх згуртованих у цьому плані людей, і все було запущено в маси. Коли у Луцьку на сесію виносили рішення про заборону пересувних цирків, які використовують у своїй діяльності тварин, я вже знала, що маси підготовлені до цього. Рішення підтримали. Натомість "Цирк Кобзов" дуже сильно націлився на мене. Але така була наша стратегія: ми в кожному місті, де є можливість, позабороняти такі цирки. Щоб вони почали з нами судитися і трохи відволіклися від тих законопроектів, які надсилали до Верховної Ради. Вчора наша хитрість спрацювала. У першому читанні закону (про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження гуманного ставлення до тварин) про цирки не було ні слова, тому пересувні цирки не звернули на цей законопроект належної уваги. Вони за той час акцентували увагу на мені, на мої проекти рішень, законопроекти. На друге читання у документі з'явився термін "пересувний звіринець", зокрема визначається, що й цирки під це підпадають. А пересувні звіринці в Україні заборонені. Закон у Верховній Раді підримали, відтак пересувні цирки під забороною. Зоозахисники згуртувалися у вирішенні цього питання, збиралися на мітинги.

Щодо судового рішення у справі "Цирку Кобзов", ми подамо апеляцію, тим паче у нас є підстави. Рішення Луцькради має повну законну силу, бо воно базується на законі України. А зараз у ньому чітко вказано, що пересувні цирки заборонені, тому Луцька міська рада жодним чином нічого не порушила. На рівні України вже є заборона. Але ми все одно подаватимемо апеляцію"

Людмила Денисенко, директор КП "Луцький зоопарк":

Тварини у цирках: заборонити не можна дозволити

"Однозначно, використовувати тварин у пересувних цирках не можна. Такі тварини, як леви, тигри не можуть бути в таких умовах, і їм шкодить діяльність у циркових номерах. Хоча позитивно я сприймаю у цирках собачок і кішок. У мене є знайомі дресирувальники, які підбирали таких тваринок на вулицях, і зараз ті тваринки виконують трюки і живуть у нормальних умовах. Я думаю, що їм там непогано. Але в пересувних цирках нормальні умови для великих тварин неможливо створити. Цирки повинні бути стаціонарні, як-от зоопарк. У тварин повинні бути нормальні вольєри, які будуть адаптовані під їхні природні потреби. Зараз є ще одна проблема: якщо є інститут циркового мистецтва, то вони випускають спеціалістів-дресирувальників, то поки такі інститути будуть існувати, доти й буде існувати цирк з тваринами".

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024