Поділитись:

Депутати Луцькради висловилися щодо фінансування 27-ї школи та реабілітаційного центру

Середа, 15 серпня 2018, 10:00

Представники фракцій Луцькради висловили свої думки стосовно перекидки коштів із реабілітаційного центру для учасників АТО на завершення ремонту 27-ї школи.

13 серпня депутати Луцькради зібралися на позачергову сесію, аби перекинути 2,2 мільйона гривень із ремонту доріг та 5 мільйонів гривень із центру для реабілітації учасників АТО на завершення ремонту новозбудованої 27-ї школи, аби вже першого вересня вона відкрилася.

Частина депутатів проголосувала за перекидку цих коштів, що викликало обурення в учасників АТО, а частина депутатів була відсутня на сесії. Отож, яка позиція щодо цього питання у кожної депутатської фракції міської ради, дізнавалося ІА "Конкурент".

Депутат Луцькради та представниця фракції "Самопоміч" у міській раді Юлія Вусенко вважає, що вчорашня сесія – це фарс, провокація та зіштовхування лобами двох частин громади, які потребують термінового вирішення свого питання. Про це вона зазначила у коментарі для ІА "Конкурент" 14 серпня.

Юлія Вусенко><span class=Юлія Вусенко

Юлія Вусенко вважає, що сесія відбулася на замовлення осіб, які ззовні керують більшістю в Луцькій міській раді.

"Вчора вже ніхто нічого не приховував. У критичній ситуації просто телефонували в Швейцарію чи в інше місце, шукаючи голову обласної ради і одночасно шукаючи порятунку, показавши, хто насправді ухвалював вчорашнє рішення і не тільки вчорашнє. За сценарієм, в концерт мали втягнути всіх депутатів, проте щось пішло не за планом. Більшість у міській раді вчергове довела дві тези: вона не є самостійним суб'єктом під час ухвалення рішень, а також вчергове довела, що конструктивного діалогу при ухваленні рішень ні з ким не буде. Звісно, можливо, атовці упродовж кількох днів, враховуючи вчорашній, та Микола Собуцький (депутат, член фракції "Самопоміч", – К.) вчора під час пленарного засідання намагалися змінити джерело наповнення бюджету для будівництва школи. Проте це, напевно, дуже складно, на думку людей, які рейдерськи захопили управління містом, тимчасово переводити кошти із закупівлі швейцарських тролейбусів, а не з центру реабілітації для воїнів, коли тобі так близька ця країна", – сказала Юлія Вусенко.

Вона зазначила, що якби до їхньої фракції хоча б раз звернулися за пропозицією, то вони б знайшли мінімально три альтернативні варіанти для тимчасового переведення коштів, яке б не зашкодило проведенню жодних процесів та (або) робіт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ІЗ БЮДЖЕТУ ЛУЦЬКА ДАДУТЬ 5 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ НА ЦЕНТР РЕАБІЛІТАЦІЇ УЧАСНИКІВ АТО

"Але ж, бачите, завдання виконувалося чітко! За альтернативну пропозицію Миколи Собуцького проголосував із 23-х присутніх в залі засідань лише особисто сам Микола. Саме тому до голосуючих вчора у нас довіри немає і не буде, а життя покаже їхні благі наміри. Щодо заяви про те, що опозиція проти добудови школи, знаєте, мені здається, щоб робити висновок про таке, потрібно або зовсім не розумітись в тому, що ти пишеш, або писати це під диктовку. Але маю дати відповідь щодо нашої фракції фактами, які говорять зовсім про інше: 2016 рік – проект рішення від фракції "САМОПОМІЧ" про необхідність виділення додаткових коштів на добудову 27-ї школи, січень 2017 року – повна підтримка пропозиції щодо виділення на добудову 27-ї школи 20 мільйонів гривень, позиція нашої фракції на сесії у червні 2017 року – категорично проти зняття 10-ти мільйонів із добудови школи, причому ініціатором такого рішення був Поліщук, на той час секретар міської ради, а Пустовіт у той же час був заступником із питань освіти. Вони та інші депутати з більшості голосували за зняття тих 10-ти мільйонів, які, як ми можемо побачити зараз, могли б забезпечити весь обсяг фінансування, необхідний для добудови школи та закупівлі обладнання. Якби не те недолуге рішення більшості, школа вже була б відкрита і готова до прийняття діток. При формуванні бюджету міста Луцька на 2018 рік ми вносили пропозицію про виділення 5-ти мільйонів гривень на добудову школи, яка знову ж таки не була підтримана більшістю. І наостанок риторичне питання, яке зможе тільки підкреслити політичність та заангажованість вчорашньої сесії. Влада дізналася про необхідність відкриття школи №27 тільки 10 серпня 2018 року?" – зазначила Юлія Вусенко.

Своєю чергою голова фракції "Самопоміч" та депутат, на окрузі якого розташована 27-ма школа, Тарас Шляхтич зазначив, що готовий вступити в дискусію й подебатувати в прямому ефірі на будь-якому з телеканалів із радником міського голови та головою фракції "Укроп" Ігорем Поліщуком стосовно питання перекидки коштів на відкриття школи.

Тарас Шляхтич><span class=Тарас Шляхтич

Голова фракції "Батьківщина" Валерій Бондарук пояснив, що їхня фракція підтримала перекидку коштів, оскільки обласна рада та Волинська ОДА виступили гарантами, що кошти на центр повернуть.

Валерій Бондарук><span class=Валерій Бондарук

"Коли виступає гарантом обласна рада та ОДА, то чого тим часом не перекинути гроші. Поки та експертиза тривала б, то ці кошти лежали б нерухомо. Я не розумію цього ажіотажу. Ви колись бачили, щоб ОДА та облрада давали гарантії, що вони дадуть кошти. За мою другу каденцію депутатства я бачу такий випадок вперше, що дають такі гарантії. Ми підтримали цей проект рішення, бо є ці гарантії. Учасників АТО ніхто не хотів образити в жодному разі. Бо ж зрозуміло, що хлопці в 2014 році проявили героїзм і пішли захищати Україну. Це всі свідомо розуміють. Але ж чого гроші два місяці нерухомо лежатимуть, якщо їх можна використати і, коли прийде час, їх перекинуть назад? На мій погляд, питання взагалі було технічне. До того ж є гарантія, що кошти повернуться, і на сесії радник голови ОДА про це гарантував. Я не бачу жодних проблем", – зазначив Валерій Бондарук.

Голова фракції "Народний контроль" Павло Данильчук сказав, що їхньої фракції на сесії не було з різних причин. Однак якби вони були, то рішення в такій формі, як воно було подане, не підтримали б.

Павло Данильчук><span class=Павло Данильчук

"Сесію не можна призначати з дня на день. Призначили її там наприкінці п'ятниці, останнього робочого дня, на понеділок спеціально, щоб поменше прийшло опозиційних депутатів. Вже другий рік говориться про необхідність добудови школи. Якби торік доклали зусиль, і були ж фінансові можливості це зробити, ми б її ще минулого року здали. Так само були кошти на початку і після того, як ми перерозподіляли залишки з минулого року, і кошти були з перевиконання за результатами перших п'яти місяців кошти", – сказав Павло Данильчук.

Депутат також зазначив, що, можливо, й юридично правильно, що кошти на центр не використаються, поки не пройде експертиза проектно-кошторисної документації. Однак чому не розпочали робити цю експертизу раніше?

Щодо закидів про те, що відсутність депутатів на позачерговій сесії – це демонстрація того, що вони проти школи, Павло Данильчук назвав маніпуляцією.

"Укропівська, так би мовити, влада любить маніпулювати, що не прийшли, не проголосували – значить проти. Але це не означає, що ми проти. Просто коли йде неправильний перерозподіл видатків, то інші депутати мають на це інші точки зору і виступають за інші підходи у вирішенні цього питання", – зазначив Павло Данильчук.

Голова фракції "УКРОП" Ігор Поліщук пояснив, що позиція їхньої фракції проста: п'ять мільйонів гривень лежать і не використовуються, тому що проект центру буде щонайменше до кінця вересня. Відтак, оскільки цих грошей використати зараз неможливо, їх вирішили перекинути, аби відкрити першого вересня школу.

Ігор Поліщук><span class=Ігор Поліщук

"Гроші перекинули для того, щоб ці 500 дітей пішли в школу, щоб вона не простоювала, бо якщо не відкриваємо першого вересня цього року, то відкриваємо першого вересня наступного року, а це означає, що нам цілий рік цю школу потрібно опалювати, за нею доглядати, наймати охорону. Тобто це додаткові витрати на бюджет за школу, яка буде простоювати. Батькам тих 500 дітей треба знаходити іншу школу. Працівникам школи треба шукати іншу роботу. Тому я вважаю, що це технічне питання. Звичайно, що окремі люди намагались зробити з цього політику, як-от Микола Собуцький, який надавав якісь незрозумілі пропозиції. Але школа відкриється першого вересня, а гроші, як було задекларовано і представником ОДА, і головою облради Ігорем Петровичем (Ігор Палиця – голова Волинської обласної ради, – К.), вони будуть повернуті. У жовтні ми оголосимо тендер і будемо працювати над цим", – сказав Ігор Поліщук.

Голова фракції "Свобода" Микола Федік зауважив, що питання перекидки коштів із центру для учасників АТО на школу перебуває у моральній площині. Тому свідомо забирати кошти саме з центру – аморально і це показує непрофесіоналізм чинної влади. Оскільки в місті є чимало статей видатків, звідки можна було б зняти. Наприклад, ті ж таки дороги чи швейцарські тролейбуси (як пропонував Микола Собуцький).

Микола Федік><span class=Микола Федік

"Чому ухвалили рішення знімати з центру і протиставляти життя атовців та освіту дітей? Таке враження, що до п'ятниці школи не було, а в п'ятницю з'явилася школа і терміново треба вирішити це питання. Вибачте! 27-ма школа була й тоді, коли знімали минулого року 10 мільйонів з неї, або ж була тоді, коли ми ділили вільні залишки бюджету. Якби хотіли конструктивно ухвалювати рішення, зібрали б керівників фракцій, погоджувальну раду", – сказав Микола Федік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ШКОЛА VS ДОРОГА: ДЕПУТАТИ ЛУЦЬКРАДИ ВИРІШУВАЛИ, КУДИ СПРЯМУВАТИ 10 МІЛЬЙОНІВ З БЮДЖЕТУ

Він додав, що є потреба в центрі і є потреба в школі, але ці потреби не можна протиставляти.

Аналогічної думки і голова фракції "Солідарність" Петро Нестерук.

Петро Нестерук><span class=Петро Нестерук

"Не варто було зіштовхувати ці два питання. Так, нам треба доробити 27-му школу, але забирати гроші від реабілітації атовців – це нечесно.. Вважаю, що можна було б на школу зняти кошти з якоїсь іншої статті видатків. Атовці воювали для того, щоб в нас тут був мир і спокій. Тому не можна такі два важливі для міста і громади питання протиставляти", – сказав Петро Нестерук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯК АТОВЦІ В ЛУЦЬКРАДУ ЗА СПРАВЕДЛИВІСТЮ ХОДИЛИ (ФОТО, ВІДЕО)

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів