Поділитись:

Супрун спростовує міфи про високий тиск

П'ятниця, 20 липня 2018, 19:32

Судини, транспортуючи кров, витримують тиск щодня. Зазвичай вони чудово з цим справляються, проте коли щось йде не так та тиск підвищується та довго тримається на високому рівні, людина може почати хворіти на небезпечну хворобу – артеріальну гіпертензію.

В Україні кожен 3-й дорослий має підвищений артеріальний тиск. Через це зростає ризик розвитку мозкового інсульту, інфаркту міокарда, серцевої чи ниркової недостатності. Про найбільш поширені міфи щодо артеріальної гіпертензії розпвоіла лікар-кардіолог Лариса Міщенко. Інформацію про це опублікувала на своїй сторінці в.о. Міністра охорони здоров′я Уляна Супрун.

МІФ. Артеріальна гіпертензія – це спадкова хвороба. Якщо хворіли батьки, то мені цього не уникнути.

ПРАВДА. Спадковість відіграє велику роль у розвитку артеріальної гіпертензії. Проте це не означає 100 % ймовірності розвитку захворювання. Якщо ваші батьки мають проблеми з тиском, дотримання здорового способу життя може запобігти розвитку гіпертензії, а періодичний контроль тиску – вчасно виявити проблему.

МІФ. На артеріальну гіпертензію хворіють люди старшого віку, тому молодим не варто турбуватися.

ПРАВДА. Хвороба може вражати не тільки дорослих різного віку, а й навіть дітей. Останнім часом спостерігається тенденція до зростання частоти артеріальної гіпертензії серед дітей та молоді, що здебільшого пов'язано з поширенням ожиріння, нездорового харчування, малорухливим способом життя та шкідливими звичками. Крім того, часто хвороба може довго залишатись не виявленою, бо більшість людей не зважають на цю проблему в молодому віці.

МІФ. Ліки потрібно приймати лише тоді, коли погано.

ПРАВДА. Це дуже поширена омана, яка коштує здоров'я, а інколи й життя пацієнтам. Сьогодні не існує іншого способу запобігти ускладненням гіпертензії (інсульту, інфаркту, ураженню нирок, судинній деменції тощо) крім дотримання здорового способу життя та регулярного медикаментозного лікування. Постійний прийом ліків має нормалізовувати тиск. Для цього потрібно регулярно (!) приймати призначені лікарем препарати, що допоможуть досягати вашого цільового тиску.

МІФ. Не існує поняття "робочого" тиску.

ПРАВДА. Деякі люди називають високий тиск своїм нормальним станом, оскільки вони не мають ніяких скарг та негативних почуттів при цьому. Це не означає, що лікуватись не потрібно. Артеріальну гіпертензію важливо заздалегідь виявити та лікувати. Іноді цю хворобу називають німим вбивцею – за відсутності значного дискомфорту та болю постійно підвищений тиск чинить несприятливий вплив на серце, судини й нирки. Спочатку ці зміни ніяк себе не проявляють і їх можна виявити лише за допомогою спеціальних досліджень.

МІФ. Для лікування достатньо "прокапатись" 1-2 рази на рік.

ПРАВДА. У численних дослідженнях доведено, що регулярне лікування хвороби та здоровий спосіб життя сприяють зменшенню ризику серцево-судинних катастроф. Наукових обґрунтувань ефективності методу внутрішньовенного вливання не існує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У БУДЬ-ЯКІЙ НЕЗРОЗУМІЛІЙ СИТУАЦІЇ ЇЖТЕ ОВОЧІ, – СУПРУН

Надрукувати
мітки:
коментарів