Поділитись:

Китайці навчилися прослуховувати приміщення, через які проходять оптоволоконні кабелі

Четвер, 04 серпня 2022, 04:45
Китайці навчилися прослуховувати приміщення, через які проходять оптоволоконні кабелі

Дослідники з Університету Циньхуа у Китаї розробили технологію, яка дозволяє прослуховувати розмови, що відбуваються у кімнатах, через які прокладено оптоволоконні кабелі. Такі кабелі, зокрема, використовуються для підключення до інтернету. Результати роботи вчених було нещодавно опубліковано на аrxiv.org.

Технологія базується на тому факті, що звукові коливання створюють перепади тиску повітря, які, у свою чергу, спричиняють мікро-вібрації в оптоволоконному кабелі. Останні ж модулюються світловими хвилями, які передаються через кабель. Отримані таким чином спотворення хвиль можна проаналізувати за допомогою лазерного інтерферометра Маха-Цендера на досить великій відстані.

Під час проведення дослідження вчені спромоглася повністю розпізнати розмову, що відбувалася у приміщенні, через яке проходила відкрита ділянка оптоволоконного кабелю довжиною у три метри. Аналіз спотворень проводився на відстані в 1.1 кілометр від кімнати, яка прослуховувалася. Відзначається також, що радіус чутності і здатність фільтрувати перешкоди корелюють з довжиною оптоволоконного кабелю у кімнаті.

В результаті експерименту вчені з’ясували, що виявлення і розпізнавання звукового сигналу в оптичних мережах зв’язку може бути реалізовано приховано від об’єкта прослуховування і без порушення роботи використовуваних для цього комунікаційних мереж. Для того щоб таємно підключитися до каналу зв’язку, дослідники використовували мультиплексор з розділенням довжини хвиль (WDM). Рівень фонового шуму при цьому можна знизити шляхом додаткового балансування плечей інтерферометра.

Для протидії такому способу прослуховування доцільно вкоротити оптичні кабелі, що проходять у приміщенні, та заховати їх у жорсткі кабельні канали. Зменшити ефективність прослуховування також можна використовуючи для підключення кабелів кутові оптичні роз’єми (APC) замість плоских роз’ємів (PC). Виробникам кабелю рекомендується використовувати для покриття волокна високомодульні матеріали, такі як метал і скло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів