Поділитись:

Тупі люди пропонують тупі рішення, – економіст про митні пільги

Четвер, 04 серпня 2022, 08:00
Тупі люди пропонують тупі рішення, – економіст про митні пільги

Цифри, які дає митниця зараз, все одно менші, ніж були до війни. І це логічно, адже велику кількість митниць Україна просто втратили. До того ж перекриті будь-які економічні зв’язки з Білоруссю та росією – а це теж впливає.

На цьому наголосив економіст, народний депутат, заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк

«Митниця минулого місяця дала 22 мільярди, то цього місяця – майже 23. Що на це вплинуло. По-перше, те, що Верховна Рада скасувала звільнення від мита імпортних товарів і автомобілів. Загалом це державі виходить 6 мільярдів на місяць. Я знаю людину в уряді, яка колись запропонувала ці митні пільги. Ця людина, я вважаю, має понести не тільки політичне покарання, а, можливо, адміністративне. Адже ця помилка, яку ми прийняли як держава, вартувала державі 40 мільярдів гривень під час війни. Дуже чудовий приклад, коли тупі люди пропонують тупі рішення, а парламент заради лайків і якогось популізму без обговорень це рішення підтримує. А потім вся країна втрачає 40 мільярдів. Згодом парламент це виправив, зараз ситуація, як ми бачимо, 10 мільярдів на місяць. Зробили б раніше – отримали б більше в бюджет, менше надрукували б гривні, менше злетів би курс долара стосовно до гривні, менше була б інфляція, всі б ми менше заплатили. За тупість окремих політичних діячів тим самим курсом і тої ж самою інфляцією», – зазначив він. 

Щодо можливого диференційованого податку на ввезення автомобілів, якщо справді йдеться не про автомобілі бізнес-класу, а про автомобілі, які прямим ходом йдуть на фронт і воюють у складі ЗСУ, Железняк зауважив: 

«Це рішення ухвалене, воно ухвалене під час війни. 723 автівки цього місяця після скасування пільг заїхали без жодної сплати податків. Це машини, які йдуть на фронт. Тут залишається повне звільнення. У майбутньому нам треба подивитися на ситуацію з розмитненням автомобілів, перекласти в акциз: умовно більше їздите – більше платите. І забути про розмитнення»

Він також наголосив, що «буде найщасливішим політиком, якщо кожен громадянин України буде їздити 600-му «мерседесі».

«Єдине, що в нас зараз такі доходи тільки в корупціонерів», – додав економіст. 

Нагадаємо: 30 червня – останній день «нульового розмитнення».  На початку квітня Верховна Рада звільнила від митних платежів усі транспортні засоби, що ввозяться в країну. Українців звільнили від сплати ПДВ, акцизу та ввізного мита під час розмитнення автомобілів. Це було зроблено для того, щоб швидко доставити автомобілі для армії, тероборони та всіх гуманітарних та військових потреб. А також щоб відновити автопарк простих українців.

За період пільгового розмитнення в Україну ввезли чимало дорогих авто. Найдорожче, яке оформляла волинська митниця, вартувало більше 240 тисяч доларів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
03 травня 2024
01 травня 2024
30 квітня 2024
22 квітня 2024
15 квітня 2024
08 квітня 2024
04 квітня 2024
01 квітня 2024
21 березня 2024
13 березня 2024