Поділитись:

На Волинській митниці пояснили, чому стався колапс на «Ягодині» (відео)

П'ятниця, 09 вересня 2022, 15:00
На Волинській митниці пояснили, чому стався колапс на «Ягодині» (відео)

Основною причиною виникнення довгих черг вантажівок на пункті пропуску «Ягодин» стала війна. Адже 80% української сільськогосподарської продукції експортувалося через морські порти, які зараз не працюють. «Ягодин» став основним пунктом пропуску, як найближчих на шляху з України до польського порту у Гданську.

Про це розповіла речниця Волинської митниці Валентина Черниш в ефірі телеканалу «Аверс».

«Перша причина проблеми черг – війна, яка триває в Україні вже пів року. Спочатку західним кордоном вивозили минулорічний урожай, той, який був зафрахтований по контрактах. Зараз ще додався новий урожай і вся сільськогосподарська продукція, 80% якої раніше відправлялася з України через морські порти. У зв’язку з блокуванням цих портів вантаж уже рухається автомобільними шляхами, здебільшого через Польщу», – зазначила Валентина Черниш.

За словами речниці Волинської митниці, частина вантажу рухається через Румунію та Угорщину, але найбільше навантаження припадає на «Ягодин», оскільки цей коридор найближчий до морського порту в Гданську.

«Уся сільськогосподарська продукція вимагає фітосанітарного або ветеринарного контролю. Польська служба не готова здійснювати стільки досліджень, скільки зараз вимагає той трафік, який збільшився у рази», – Валентина Черниш називає ще одну причину виникнення черги.

Остання причина полягає в тому, що українські й польські перевізники у цих автоперевезеннях терплять величезні збитки.

«Їм не вигідно возити через простої у чергах, які у нас накопичуються ще з червня місяця. Зрозуміло, що останньою кулею став протест польських перевізників, який взагалі все зупинив, адже раніше воно повільно, але рухалося, а тепер воно все стоїть», – додає Валентина Черниш.

Нагадаємо, що ситуація на митному пункті пропуску «Ягодин» стає напруженою, у далекобійників, які стоять у черзі вже близько десяти діб, закінчується вода та їжа. Через ситуацію на польсько-українському кордоні бюджет України втрачає до 60 мільйонів гривень щодоби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 квітня 2024
04 квітня 2024
05 березня 2024
23 лютого 2024
05 лютого 2024
02 лютого 2024
31 січня 2024
04 січня 2024
12 грудня 2023
23 листопада 2023
13:40