Поділитись:

Лучанам запропонують долучатися до управління містом

Вівторок, 19 січня 2016, 17:49
Лучанам запропонують долучатися до управління містом

Лучанам запропонують долучатися до управління містом

Ресурсний центр зініціював внесення змін до Статуту Луцька, які забезпечать громаді взаємодію з владою і допоможуть брати активну участь в управлінні містом.

Учасники круглого столу запропонували зменшити кількість підписів, необхідних для проведення громадських слухань від 500 до 100. Обговорення відбулось 19 січня за круглим столом у депутатському кабінеті міськради.

За словами керівника Ресурсного центру Ірини Гайдучик, деякі з норм нинішнього Статуту, прийнятого 2007 потребують переосмислення, а інші – взагалі виявилися недієвими.

"Потрібно взаємодіяти з населенням. Регламентувати чіткі і доступні норми прямої демократії, щоб люди знали, як користуватися цими ж нормами", – каже Ірина.

Як зауважила секретар міської ради Юлія Вусенко, кількість підписів по містах Західної України коливається від 75 (в Івано-Франківську) до 1 тисячі (Рівне).

"Я зацікавлена в тому, щоб громада брала активну участь у житті міста. У нас з'явився новий спосіб звернення до влади – електронні петиції, – підкреслила секретар, – і це хороша альтернатива громадським слуханням, оскільки вони дають можливість лучанам бути завжди активними", – вважає Вусенко.

Однак члени круглого столу зауважили, що електронні петиції більше схожі на листування з владою, а не діалог. Тим більше, результати розглянутих звернень не публікують у ЗМІ. Тобто люди не бачать результатів виконання петицій і, відповідно, як вони можуть впливати на вирішення певних питань.

На думку Петра Лавринюка, експерта Ресурсного центру розвитку місцевої демократії, громадські слухання мають більшу вагу, ніж петиції. Перші – дозволяють вийти на рівень партнерства з владою.

Зі слів директора Офісу реформ у Волинській області Анатолія Пархом'юка, найперше треба вносити зміни у ті пункти Статуту, які стосуються інформування і залучення громади до вирішення локальних проблем. А зібрати необхідну кількість підписів для вирішення справді нагального питання – не біда. Щоправда, локальна проблема цікава лише для конкретної вулиці, будинку. "На ГПЗ не зацікавлені у проблемах 40-го кварталу", – каже він.

Представник громадського руху "Народний контроль" Михайло Шелеп зауважив, що варто не змінювати Статут, а розробляти нові конкретні інструменти прямої демократії, які мають розглядатись на сесії міської ради.

У підсумку круглого столу домовилися про створення робочої групи з представників громадського сектору, депутатів та всіх зацікавлених у цьому питанні. Група працюватиме над створенням нових положень та якісних інструментів прямої демократії.

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
07 квітня 2024
29 березня 2024
27 березня 2024
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
17:46
05 березня 2024
21 лютого 2024