Поділитись:

Під ранок добре лише дітей зачинати та рибу ловити, – волинський депутат про прийняття бюджету

Четвер, 22 грудня 2016, 12:13
Під ранок  добре лише дітей зачинати та рибу ловити,  – волинський депутат про прийняття бюджету

Державний бюджет 2017 року прийняли, порушуючи процедуру, зокрема між першим та другим читаннями внесено ряд змін, в яких заховані корупційні правки, які відстоювали одіозні Кононенко, Березенко і Хомутинник.

Про це написав у Facebook депутат Волинської обласної ради Михайло Імберовський.

"Післямайданівська влада вкотре користується незаконними методами "ригів", адже процедура прийняття бюджету була порушена, між першим та другим читаннями внесено ряд кардинальних змін, таких як підвищення зарплат до 3200 гривень, невідомо за рахунок якого джерела", – зазначає Михайло Імберовський

Але є в бюджеті і позитивні моменти, зокрема чимало коштів виділяється на підтримку аграріїв, що важливо для Волині.

"Правда 1,08 млрд грн зі спецфонду держбюджету на ці цілі передбачено за рахунок збільшення його надходжень від конфіскації коштів і майна корупціонерів, тому є питання, чи надійдуть вони по факту", – йдеться у дописі.

Також добре те, що приділено увагу видаткам на забезпечення оборони країни, підвищення заробітної плати вчителям на 50%, лікарям на 30%, виділяються кошти для забезпеченняи безкоштовними ліками хронічних хворих. До запланованого бюджету Укравтодору у 14,2 млрд гривень проголосовано ще додаткових 15 мільярдів. Крім того, митний експеримент зі скерування 50% від перевищення надходжень від митниці на автошляхи поширено на всю Україну – отже, буде чим ремонтувати дороги.

"Ганебним є те, що з державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) забрали 3 млрд грн і віддали їх на субвенцію соціально-економічного розвитку. Таким чином уряд продовжив традиції "азаровоянуковичів" і розплатився з мажоритарниками за підтримку бюджету", – зазначає Михайло Імберовський. – Проекти ДФРР пропонуються громадами, проходять конкурсний відбір на рівні області і спрямовуються в Мінрегіон для експертної оцінки та прийняття рішення про фінансування, 30% членів комісій – представники громадськості! Напрямки ж використання субвенції на соцеконом визначають практично одноособово нардепи і розпоряжаються ними, як їм заманеться".

Депутата обурює, що в держбюджеті 2017 року не знайшлося ресурсу для забезпечення пільг, серед яких проїзд у транспорті, які перекладено на місця. Якщо держава встановила пільги, то вона має їх забезпечувати.

Зі слів Імберовського, скасування збору акцизу з роздрібної реалізації нафтопродуктів і зростання базової ставки акцизів – "ніж у спину децентралізації".

"Це саме той так званий "податок з заправок", який для об'єднаних територіальних громад, міст став тією надією, що нарешті в Україні все буде добре... Найголовніше те, що громади отримали нарешті свої гроші у свої бюджети! Це був суттєвий ресурс для ремонту місцевих доріг та розвитку інфраструктури, а тепер держава, як ту цукерочку, що дала громадам потримати, тепер так підло і ганебно забирає, адже тепер роздрібний акциз перенесено до основної ставки податку і буде адмініструватись та розподілятись з центру", – зазначив депутат.

Що стосується фінансування профтехучилищ з обласного бюджету, то це, на думку Імберовського, значне навантаження, адже лише додаткова потреба в коштах на оплату комунальних послуг та енергоносіїв по закладах професійно – технічної освіти Волині у 2017 році становить 7,3 мільйонів гривень.

"Не відстояли фінансування ПТУ та утримання техперсоналу шкіл і комунальних послуг по освітніх і медичних закладах також і наші волинські обранці до Верховної Ради, які на словах ратували, щоб ці видатки лишались в держбюджеті, але за Закон про бюджет проголосували", – йдеться в дописі.

"Підсумовуючи, хочу сказати, що не все так плачевно, як здається на перший погляд. Можливо, буде нормально і з цим бюджетом, що є, головне – правильно ним розпорядитись", – резюмував Михайло Імберовський.

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
19 квітня 2024
15 квітня 2024
19:01
12 квітня 2024
15 березня 2024
08:30
22 лютого 2024
21 лютого 2024
20 лютого 2024
14 лютого 2024