Поділитись:

Чим корисні сині фрукти для здоров'я

Середа, 02 листопада 2022, 03:40
Чим корисні сині фрукти для здоров'я

Антоціани, натуральні рослинні пігменти, надають фруктам синього забарвлення. Крім того, що ці сполуки не лише джерело яскравого кольору, але й також приносять користь для здоров’я. Дослідники стверджують, що їжа з високим вмістом цих пігментів може допомогти уникнути серцево-судинних захворювань, раку, діабету та інших захворювань, повідомляє сайт новин Луцька «Конкурент» з посиланням на Technology.org.

Чому сині фрукти рідко зустрічаються в природі?

Точної відповіді на це питання вчені не знають. Однак причин може бути пов’язана з аспектами еволюції. Ви, мабуть, помітили, що синій колір нечасто зустрічається в живих організмах. Цей колір переважно асоціюється з токсичними речовинами та зіпсованою їжею, і тому тварини зазвичай уникають їжі такого кольору.

Можна припустити, що рослини використовують синій колір як спосіб захисту від того, щоб їх з’їли. В той час, поживність і свіжість в основному асоціюються з зеленим, червоним і оранжевим кольорами. Через це сині рослини успішно знижують свої шанси на споживання, тому вони також втрачають спосіб поширюватися за допомогою тварин через насіння та кісточки. Це також призводить до меншої захворюваності та меншої кількості видів синіх плодів.

Чорниця

Перший синій фрукт, який, ймовірно, спадає вам на думку, це чорниця. Ці ягоди містять багато клітковини та високий рівень марганцю, вітамінів С і К. Чорниця також містить антиоксиданти, які захищають ДНК від пошкодження вільними радикалами.

Бузина

Ягоди бузини традиційно використовують для захисту від застуди та грипу. Наукові дослідження підтверджують, що ці ягоди допомагають швидше одужати від грипу. Вони також містять багато вітамінів С і В6, які відіграють важливу роль у захисті імунної системи.

Виноград Конкорд

Ще один блакитний фрукт, який захищає від грипу, – виноград Конкорд. Цей сорт синього винограду допомагає підвищити кількість корисних імунних клітин і рівень антиоксидантів у крові. Він містить більше антиоксидантів, ніж червоні або зелені сорти винограду.

Чорна смородина

Чорна смородина багата на вітамін С. Чашка (112 грамів) чорної смородини містить удвічі більше рекомендованої добової норми цього вітаміну. Вітамін С є потужним антиоксидантом і допомагає захистити від пошкодження клітин і хронічних захворювань. Крім того, він допомагає загоювати рани і зміцнює імунну систему.

Тернослив

Тернослив — це різновид блакитних слив, які часто сушать для виготовлення чорносливу. Вони широко відомі як засіб від проблем з травленням. Оскільки чорнослив має високий вміст клітковини та сорбіту, він може збільшити частоту стільця та пом’якшити його, щоб допомогти позбутися закрепів.

Інжир

Інжир або фіга приносять багато користі для здоров’я. Відомо, що інжир сприяє зниженню артеріального тиску, покращує травлення та навіть збільшує щільність кісток. Вони, природно, не містять жиру та холестерину та є гарним джерелом кальцію, заліза, магнію, калію та вітамінів А та С.

Хоча сортів синіх фруктів небагато, однак вони дуже смачні. Крім того, завдяки своєму природному складу вони наповнені хімічними сполуками, які добре
впливають на здоров’я людини.

Сині фрукти містять велику кількість антиоксидантів, вітамінів і антоціанів. Ось чому вони є хорошим вибором для людей, які шукають способи покращити
своє здоров’я та відстрочити старіння. Вживання цих фруктів зазвичай зменшує запалення і бореться з різними хронічними захворюваннями, включаючи діабет 2 типу і хвороби серця, а також допомагає запобігти онкологічним захворюванням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Надрукувати
мітки:
коментарів