Поділитись:

Де в Україні найбільше дорожчали продукти у 2016 році

Четвер, 12 січня 2017, 17:58

Здорожчання їжі в Україні за час експерименту Кабміну, який восени минулого року відпустив ціни на соціальні продукти харчування у вільне плавання, виявилося більш істотним, ніж очікувалося.

Про це повідомив глава асоціації постачальників роздрібних мереж Олексій Дорошенко. У своїх висновках експерт посилається на дані цінового моніторингу Держстату, – інформує UBR.

"З 23 основних продуктів харчування 19 під час експерименту росли швидше, ніж в інший період 2016 року. При цьому ряд продуктів виросли в ціні за останні три місяці більше, ніж за всі дев'ять попередніх, з січня до вересня. Деякі ж продукти, за підсумками дев'яти місяців, дешевшали, а в останньому кварталі виросли", – зазначив Дорошенко.

За його даними, з 30 вересня до 29 грудня 2016 року курячі яйця зросли в ціні на 39,9 % (на 5,97 грн.) Найбільше вони дорожчали в Івано-Франківській (на 7,4 грн) та Волинської ( на 7,38 грн) областях, а найменше – в Одеській області (на 4,12 грн).

Вершкове масло за три місяці стало дорожчим на 21,7 % (на 23,91 грн). Особливо "цінним" цей продукт став в Луганській (на 38,05 грн), Закарпатській (на 34,31 грн) та Чернігівській (на 32,67 грн) областях. Найменше зросли ціни в Київській області (на 19,06 грн).

Молоко жирністю 2,5 % стало дорожчим на 18,4 % (на 2,38 грн). Регіони з найбільшим зростанням ціни: Сумська (на 3,60 грн) та Кіровоградська (3,47 грн) області. Доступне молоко є у Львівській (подорожчало на 1,51 грн) та Хмельницькій (на 1,4 грн) області.

На сир жирності 9 % ціни підскочили на 10,8 % (на 7,9 грн). Регіон-лідер зростання – Луганська область (на 13,84 грн). А найменше сметана дорожчала в Чернівецькій (на 3,19 грн) та Миколаївській (на 3,81 грн) областях.

Цукор за три місяці виріс в ціні на 8 % (на 1,1 грн). У Закарпатській області продукт став дорожчим відразу на 1,65 грн / кг, а в Дніпропетровській – на 1,62 грн. Найменше зросли ціни в Миколаївській області (на 0,68 грн).

Гречана крупа подорожчали на 4,3 % (на 1,17 грн). В Чернівецькій області відразу на 3,32 грн, а у Львівській крупа стала дешевша на 0,36 грн / кг.

Сало за три місяці зросло в ціні на 6,3 % (на 2,42 грн), а в Одеській обл. на цілих 8,94 грн / кг. Зате в Харківській області сало стало дешевшим на 3,06 грн / кг.

Яловичина подешевшала на 32 копійок / кг на Київщині, хоча в цілому в країні ціни зросли на 4,2 % (на 3,46 грн / кг), а у Волинській і Хмельницькій областях –на 10-11 грн / кг.

Недорога свинина є на Тернопільщині, там ціни на неї знизилися на 3, 23 грн / кг при загальному подорожчанні продукту майже на 1 грн / кг.

Ціни на картоплю за три місяці піднялися на 11,9 % (на 0,56 грн), на буряк – на 8 % (на 0,28 грн), на капусту – на 1,6 % (0,06 грн).

"У кожній області ситуація з цінами розвивалася по-різному. Візьмемо, наприклад, Київську область. Якщо в Україні з 23 найменувань соціальних продуктів харчування 19 росли або не падали в ціні, то в Київській області картина значно краща. Частина продуктів, які дорожчали в Україні, на Київщині дешевшали. Причина цього в великому виробництві сільськогосподарської продукції в регіоні, і, що не менш важливо, в наявності оптових ринків, що дозволяє знижувати ціну за рахунок конкуренції виробників і торгівлі", – підсумував Дорошенко.

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 лютого 2019
07 лютого 2019
26 січня 2019
25 січня 2019
21 січня 2019
20 січня 2019
18 січня 2019
17 січня 2019
16 січня 2019
15 січня 2019
10 січня 2019
09 січня 2019