Поділитись:

Аналітики виявили у смартфонах українців 33 додатки, які працюють на ворога

Субота, 07 січня 2023, 05:11
Аналітики виявили у смартфонах українців 33 додатки, які працюють на ворога

OSINT-аналітики виявили, що 33 додатки з 360 досліджених є небезпечними у смартфонах українців і фактично працюють на рф і Білорусь в Україні та ЄС.

Про це розповів керівник розвідувальної агенції Molfar Артем Старосєк, – повідомляє Укрінформ.

«Було досліджено 360 (8 категорій по 45) найпопулярніших додатків та ігор IOS та Android. З них 33 виявились небезпечними, оскільки створені або належать компаніям з російської федерації або республіки Білорусь», – розповів Старосєк.

Він відзначив, що небезпечними є додатки, які передають приватні дані користувачів силовим структурам російської федерації, а неетичними – з переглядом реклами (для безплатних додатків) або прямою оплатою послуг під час користування застосунками.

За його словами, серед потенційно небезпечних для Apple та Android є платні та безплатні додатки, серед яких, зокрема, мобільні додатки для планування платежів, вивчення іноземних мов, ігри.

Аналітики виявили у смартфонах українців 33 додатки, які працюють на ворога 

Старосєк також розповів, що під час дослідження встановлювали країну, до якої відносили додаток. Наприклад, якщо компанія зареєстрована на Кіпрі, але більшість розробників у рф – це російська компанія. А якщо компанія створена в росії, але всі її члени залишили країну-терористку і переїхали до Польщі, вона в дослідженні отримувала статус польської.

«Причина та сама – податки. Платити податки в Польщі це нормально, платити податки в російській федерації – значить фінансувати терористів», – сказав CEO Molfar.

Він додав, що над дослідженням додатків команда, яка складалася з трьох OSINT-фахівців, працювала тиждень.

«Ми активно співпрацюємо з державними органами в контексті протидії країні-терористу, а також навчаємо OSINT та HUMINT. Що стосується безпосередньо теми розслідування, матеріали уже є в ГУР та Мінцифрі», – розповів CEO Molfar про команду.

Він також наголосив, що дуже важливо постійно нагадувати українцям про важливість інформаційної гігієни та не дати ворогу прокрастися в усі сфери життя українців.

Повний список додатків можна знайти за посиланням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів