Поділитись:

Знайдено планету з ядерним синтезом

Неділя, 15 січня 2023, 01:20
Знайдено планету з ядерним синтезом

Спостерігаючи за рухами далекої зірки, вчені виявили нову екзопланету. На ній помітили ознаки ядерного синтезу в ядрі.

Про це повідомляє пресслужба університету Ексетера.

Міжнародна група вчених під керівництвом професора Саші Хінклі з Ексетерського університету виявила нову екзопланету. Вона обертається навколо зірки HD206893, яка знаходиться на відстані близько 130 світлових років від Землі. Вона приблизно на 30% більше, ніж Сонце.

Дослідники підтвердили далеку планету за допомогою інструменту гравітації Дуже великого телескопа, який використовує оптичну інтерферометрію для синхронізації чотирьох основних телескопів VLT, щоб вони працювали як одна велика обсерваторія.

Дослідження показали, що нещодавно виявлена планета демонструє очевидне «освітлення» через те, що на ній відбувається ядерний синтез шляхом спалювання дейтерію або важкого водню в її ядрі, пишуть вчені.

Спочатку вчені виявили коричневий карлик, відомий як HD206893B, що обертається навколо батьківської зірки в 2017 році. Однак довгостроковий моніторинг за допомогою приладу ESO HARPS, а також точні вимірювання руху материнської зірки за допомогою місії Gaia показали, що в системі є ще один об’єкт з меншою масою.

Використовуючи інструмент GRAVITY, вчені з’ясували, що це нова планета. Її назвали HD206893c і вона обертається на відстані близько 483 млн км від своєї батьківської зірки. Це приблизно на півдорозі між орбітами Марса та Юпітера в Сонячній системі. При цьому маса планети більше, ніж у газового гіганта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів