Поділитись:

CША планує створити аналог української «Дії»

Четвер, 19 січня 2023, 05:27
CША планує створити аналог української «Дії»

У США планують взяти за основу українську «Дію» для створення в інших країнах систем електронного урядування.

Про це пише ТСН.

За словами очільниці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Саманти Пауер, Сполучені Штати сподіваються повторити успіх застосунку електронного урядування «Дія», впровадивши у себе аналогічну програму. Також США не виключають, що інші країни також захочуть адаптувати для свого використання український застосунок.

"USAID надало фінансування Міністерству цифрової трансформації України, щоб допомогти розробити «Дію» та покращити її кібербезпеку, а також виділив ще 8,5 млн доларів, щоб допомогти розширити сервіси програми під час війни", – заявила Пауер.

Вона наголосила, що Україна готова поділитися своїм підходом і технологіями з іншими країнами, і USAID планує розпочати обговорення щодо потенційного використання «Дії» як шаблону для створення власних програм.

Наразі було виділено $650 000 на техніко-економічне обґрунтування у країнах, які виявили інтерес. За інформацією американської чиновниці, сусідня Молдова вже висловила інтерес до українського підходу щодо електронного урядування. Також Пауер сподівається на партнерство з «країнами півдня», не уточнивши, про які саме держави йдеться.

Цю ідею Пауер збирається обговорити на економічному форумі, який зараз відбувається в Давосі, з міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим та потенційними партнерами з приватного сектору.

У виданні зауважують, що хоча застосунком в Україні користуються понад 18 млн осіб (за заявами чиновників), проте він має проблеми з кібербезпекою і конфіденційністю даних. У виданні зазначають, що держави за допомогою таких застосунків зможуть «відстежувати переміщення громадян» та «маніпулювати наданням держпослуг для політичної вигоди».

Пауер запевнила, що ці небезпеки врахуються, а проєкт поки перебуває в зародковому стані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів