Поділитись:

Як "Луцькводоканал" може зекономити мільйони на електроенергії

П'ятниця, 22 січня 2016, 10:45
Як «Луцькводоканал» може зекономити мільйони на електроенергії

Придбання нових компресорів дозволило б "Луцькводоканалу" економити на електроенергії понад 2 мільйони гривень щороку, переконані депутати міськради, які оглянули декілька найбільших об'єктів підприємства.

Про це йшлося під час дня депутата на тему "Фінансово-господарська діяльність КП "Луцькводоканал" 21 січня. Обранці міської громади оглянули чотири об'єкти КП "Луцькводоканал" та дізналися про потреби підприємства, - повідомляє ІА "Волинські Новини".

Першим об'єктом стали очисні споруди у селі Липляни. Першу чергу споруди побудували ще у 1973 році, протягом десяти років добудували дві наступні черги. Загальна потужність очисних споруд становить 120 тисяч метрів кубічних на добу. З плином часу кількість води, що поступає на очисні споруди, значно зменшилася. Нині на очисні споруди у суху погоду надходить 45 тисяч метрів кубічних на добу, а в дощ – 60-70 тисяч.

Отже, очисні споруди працюють на третину своєї потужності, але через вік конструкції потребують оновлення, що вимагає значних капіталовкладень. Технології, які використовувалися 40 років тому, неспроможні повноцінно очистити воду від сучасних хімічних речовин, які використовують в побуті, наприклад, для знежирення.

Очисні спорудиОчисні споруди

Як розповів головний інженер підприємства Сергій Строк, для того, щоб переробити споруди відповідно до сучасного нормативу, потрібно загалом приблизно мільярд гривень.

Депутатам продемонстрували, як вода з відходами життєдіяльності мешканців міста проходить процес очищення. Зокрема, як пояснив головний інженер, наявні повітродувки (прилади, що насичують киснем воду) щомісяця споживають 400 тисяч кіловат електроенергії. Аналогічний прилад-компресор нового зразка виробництва Італії коштує в межах двох мільйонів гривень. Депутатів зацікавило питання можливої економії електроенергії у разі придбання нових компресорів.

Наразі дві повітродувки (з восьми пристроїв постійно працюють 2-3, залежно від погодних умов) за одну годину роботи споживають 500 кіловат, а нові пристрої споживали б лише 340 – економія електроенергії перевищила б 20%. Оскільки вартість кіловата електроенергії для підприємства коштує майже 2 гривні, завдяки новому обладнанню вдалося б економити 320 гривень щогодини або понад 2 мільйони на рік.

Відтак, депутати міськради вирішили розглянути питання щодо виділення коштів на придбання нового обладнання під час засідання постійних комісій. Як зауважила секретар міської ради Юлія Вусенко, до питання можна звернутися під час розгляду змін до міського бюджету у лютому.

Надрукувати
мітки:
коментарів
09 травня 2024
24 квітня 2024
18:35
20 квітня 2024
29 березня 2024
15 березня 2024
08:30
21 лютого 2024
10:34
20 лютого 2024
13 лютого 2024
16:02