Поділитись:

«Ходите, як цигани»: про що мовчить луцька УПЦ (МП) (відео)

Четвер, 06 квітня 2023, 20:05
«Ходите, як цигани»: про що мовчить луцька УПЦ (МП) (відео)

На дев'ятому році війни з росією і на другому році повномасштабного вторгнення по всій Україні продовжує функціонувати так звана «Українська православна церква», яка останнім часом активно намагається викреслити зі своєї назви слова «Московський патріархат». Попри декларовану автономію, УПЦ є вагомою частиною російського православ'я. А російська влада у своїх заявах всіляко захищає вірян цієї церкви

З осені минулого року СБУ приходить з обшуками у різні єпархії УПЦ (МП) по всій країні. Ці обшуки, як пояснюють правоохоронці, проводять для «унеможливлення використання релігійних громад як осередку «русского мира» та убезпечення населення від провокацій і терористичних актів». Правоохоронці кажуть, що шукають у церквах, монастирях і соборах заборонені предмети (зазвичай це російська література та російські настанови), іноземних громадян, які переховуються, зброю, диверсантів, а також допитують священнослужителів.

Загалом у 2022 році СБУ відкрила 52 кримінальні справи, в яких фігурують 55 священнослужителів так званої «УПЦ (МП)», у т. ч. 14 архієреїв церкви. Майже 200 клірикам РПЦ заборонено в’їзд в Україну.

Крім того, до кінця березня священники Московського патріархату повинні були звільнити культові будівлі Києво-Печерської Лаври та передати майно державі. Монахи відмовилися іти з Лаври, і вже кілька днів там тривають протести. Міністр Ткаченко заявляв, що монастирська братія (ченці) не зобов’язана покидати Лавру, але вона має зробити вибір – чи залишається на боці МП, чи ні, чи може перейти до помісної ПЦУ. Перед закінченням терміну оренди представники “УПЦ МП” вивозили майно з території Лаври. На виїзді машини перевіряла поліція.

На цьому фоні все більше українців говорить про те, що важливо відходити від російського православ'я і шукати Бога в українських церквах. 

Журналісти інформаційного агентства «Конкурент» прийшли до храму Покрови Пресвятої Богородиці УПЦ (МП) на Данила Галицького у Луцьку, щоб запитати вірян, чому вони обирають для себе саме цю церкву. 

Більше дивіться у відео.

Тим часом у Луцьку пропонують позбавити московський патріархат права користуватися землею. Так, депутат Луцької міської ради від фракції «Громадянський рух «Свідомі» Михайло Наход висловився, що варто розглянути це питання на сесії міської ради. Мова йде про комунальну землю, яка належить громаді та у свій час була надана в користування релігійним організаціям УПЦ «МП».

Своєю чергою депутат Луцької міської ради Андрій Лучик сказав, що з одного боку таке рішення буде на межі юридичного фолу, а з іншого – кожна пожертва в УПЦ «МП» – це російська куля, що летить в українських бійців.

Нагадаємо,  у Луцьку зупинили будівництво найбільшого храму УПЦ (МП).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів