Поділитись:

«Безпечна доставка»: у лучанки вкрали з картки 29 тисяч гривень (відео)

Середа, 03 травня 2023, 18:01
«Безпечна доставка»: у лучанки вкрали з картки 29 тисяч гривень (відео)

На Волині з початку цього року шахраї обдурили більше тисячі людей. Злочинці викрадають персональні дані людей, знімають десятки тисяч гривень із карток. 

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Конкурент TV». 

Одна із потерпілих – лучанка Олена (ім'я змінено). Жінка продавала речі на одному маркетплейсів.

«Вирішила продати в Інтернеті туфельки. І через кілька хвилин мені на вайбер прийшло повідомлення. «Чи ви ще не продали? Мені дуже подобається. Чи можна купити? – написала жіночка. Ну, я загорілася. Почала з нею переписуватися і вона запропонувала продати товар OLX доставкою. В той час я не знала, як нею користуватися. Хотіла їй  Новою поштою, Укрпоштою надіслати. Вона ж наполягала на OLX доставку. Каже: «Я вам все розкажу і там дуже просто». Я погодилася і почалася переписка», – розповідає лучанка.

Довірившись незнайомці лучанка погодилася на оформлення «безпечної доставки». Шахраї почали вимагати у жінки фото з карткою та паспортом. 

«Попросила сфотографуватися з карткою, а потім з паспортом. Я вже зрозуміла, що пахне «жареним». Жіночка сказала: «я вже гроші вам скинула, мені їх якось треба повернути, а вони тільки через місяць повернуться. Давайте вже доробимо цю роботу. Я гроші теж не можу чекати». Я думаю, так дійсно, що людина вже гроші заплатила, а я відмовляюсь. Коли дійшов час сфотографуватися з паспортом, то я відмовилася. І через пару хвилин мені почали йти смс для підтвердження платежу на велику суму грошей», – сказала Олена.

Жінка зателефонувала на гарячу лінію банку та заблокувала картки, окрім однієї. Це дозволило шахраям зняти з незаблокованого рахунку лучанки майже 30 тисяч гривень.

«29 тисяч зняли. Оформили, як платіж за кредит», – каже жінка.

Старший оперуповноважений відділу розкриття злочинів проти власності УКР ГУНП у Волинській області Юлія Алексєєва каже, що таких історій безліч.

«Зараз з кожним днем все більше і більше ростуть збитки завдані шахраями. Кожного дня реєструється від 10 до 30 фактів вчинення шахрайства відносно громадян України», – каже Юлія Алексєєва.

Зазначає, найчастіше люди ведуться на три основні шахрайські схеми: допомога від ООН, фішингові сайти та продаж\купівля товарів на різних платформах.

«Шахраї зараз вправні та навчилися «маскувати» відомі сайти – банки та торгові платформи. «Маскують» їх під різні підприємства, установи, організації та надсилають потерпілим. Вони переходять по посиланню, яке йому надійшло і таким чином передають усю інформацію про себе: номер картки та персональні дані. Найнебезпечніше – передача потерпілою особою CVV-коду, який є на звороті кожної банківської картки. Це дозволяє шахраям надалі заволодіти коштами в потерпілої особи», – повідомляє старший оперуповноважений відділу розкриття злочинів проти власності УКР ГУНП у Волинській області.

У поліції наголошують, що ні в якому разі не можна вводити персональну та конфіденційну інформацію на неофіційних й підозрілих сайтах. Якщо ви це все ж зробили, основне правило – не підтверджувати вхід в онлайн-банкінг та не надавати жодних паролів, які надійшли повідомленням, коли до вас телефонують «банківські працівники».

Щоб відрізнити фішинговий сайт від офіційного, то варто звертати увагу на його домен. У ньому має бути присутня англійська буква «s». Це означає, що сайт безпечний.

Якщо сайт зареєстрований на підозрілому домені, створений на конструкторі сайтів, то в адресному рядку відображається однакова адреса для всіх сторінок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів