Поділитись:

У Луцьку судять учительку з Волновахи: співпрацювала з ворогом

П'ятниця, 19 травня 2023, 08:00
У Луцьку судять учительку з Волновахи: співпрацювала з ворогом

У Луцьку судять учительку з Волновахи за співпрацю з ворогом. Жінка погодилася обійняти посаду заступниці директора з виховної роботи в одній зі шкіл Волновахи тоді, коли місто було вже під окупацією.

Людмила Дмитрієва до окупації Волновахи була заступницею директора з виховної роботи Волноваського опорного закладу загальної середньої освіти і вчителькою української мови та літератури. У березні 2022 року ворог окупував Волноваху. Навчальний заклад перейменували, а жінка погодилася далі працювати на посаді заступниці директора при окупаційній владі, – пише ІА «Волинські Новини» з посиланням на сюжет телеканалу «Аверс».

У Луцьку судять учительку з Волновахи: співпрацювала з ворогом

Тепер жінку судять за колаборантство. Обвинувальний акт до Луцького міськрайонного суду надійшов 9 лютого цього року. Численні виклики обвинуваченої до суду не увінчалися успіхом.

«Неодноразово в нас проводили підготовче судове засідання. Суд вживав заходів щодо виклику в судове засідання обвинуваченої. Через ЗМІ, а саме «Урядовий кур’єр», на сайті Луцького міськрайонного суду, на сайті Генпрокуратури, однак жодного разу обвинувачена на судове засідання не з’явилася», – зазначив суддя Луцького міськрайонного суду В'ячеслав Покидюк.

Прокурор просив суд призначити спеціальне судове провадження. Йдеться про можливість розгляду справи в суді без обвинуваченої.

«Постановити ухвалу про здійснення спеціального судового провадження стосовно Дмитрієвої Людмили Михайлівни, яку обвинувачують у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3. ст 111-1 Кримінального кодексу України», – сказав прокурор Анатолій Семенюк.

Зважаючи на те, що обвинувачену неодноразово викликали до суду різного роду законними способами, а вона не з’являлася, суддя пристав на прохання прокурора.

Судове провадження здійснюватимуть за відсутності Дмитрієвої. Якщо ж раптом обвинувачена з’явиться, то провадження розглядатимуть відповідно до загальних правил.

Максимальне покарання за таку співпрацю з ворогом передбачає три роки позбавлення волі та позбавлення права обіймати певні посади й провадити певну діяльність.

До слова, підозру в колаборанстві ще у квітні 2023 року оголосили й директорці згаданої школи Людмилі Аксьоненко. Остання, як інформувала Донецька прокуратура, добровільно погодилася співпрацювати з окупаційною владою росії і представниками так званої ДНР.

Перебуваючи на посаді директорки навчального закладу, підозрювана підтримувала збройну агресію росії проти України та в процесі навчання українських дітей активно впроваджувала стандарти освіти держави-окупанта. Людмила Аксьоненко повідомляла про те, що Волноваху та будівлю школи нібито обстріляли ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів