Поділитись:

«Без пуття й без міри»: митрополит Михаїл закликає відмовитися від англізації вивісок у Луцьку

Неділя, 11 червня 2023, 10:23
«Без пуття й без міри»: митрополит Михаїл закликає відмовитися від англізації вивісок у Луцьку

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл звертається до влади та громадськості щодо небезпеки англізації життєвого простору волинян.

Про це йдеться на сайті Волинської єпархії ПЦУ.

Зі слів митрополита Луцького і Волинського Михаїла, останніми роками вдалося повернути різні ділянки суспільного буття на спілкування українською, зокрема й дедалі більше і храмів з українською мовою служіння.

Натомість у Луцьку спостерігається засилля вивісок англійською мовою.

«А це ж пряме порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», у якому сказано, що така інформація повинна подаватися державною мовою і «може дублюватися іншими мовами» (ст. 28, п.1, 2; ст. 30, п. 6)», – наголошують у Волинській єпархії ПЦУ.

Окрім того, у спілкуванні стало дуже поширеним використання англіцизмів – не тих, що справді потрібні, а тих, що «без пуття й без міри».

«Вже дедалі частіше чуємо й читаємо: не «заходи», а «івенти», не «прихисток», а «шелтер», не «вміст», а «контент» і т. д., і т. ін. По суті, з українсько-російського суржику переходимо на українсько-англійський», – констатує митрополит.

Священнослужитель наголошує, що в наші часи англійська – мова міжнаціонального спілкування; англомовні країни багато допомагають нам у подоланні загарбників. Англійську треба вивчати і за необхідністю використовувати в професійній діяльності. Але аж ніяк не на шкоду рідній.

Тож митрополит Михаїл закликає і владу, і власників підприємств, і керівників організацій, і фахівців-словесників, і рядових мовців обміркувати цю проблему, ініціювати зміни до законодавства, а також негайно вживати рішучих заходів, які передбачає і не забороняє чинне.

«Треба подолати загрозу англізації, що приходить слідом за ще не подоланою росіянізацією», – додає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
15:15
27 січня 2024
13 січня 2024
24 грудня 2023
15:05
17 листопада 2023
04 жовтня 2023
28 вересня 2023
01 липня 2023
29 червня 2023