Поділитись:

На Волині – майже 90 гектарів борщівника Сосновського

П'ятниця, 16 червня 2023, 09:20
На Волині – майже 90 гектарів борщівника Сосновського

На Волині росте майже 86 гектарів борщівника Сосновського, з яких 44 гектари – в Луцькому районі.

Про це інформує Суспільне. 

За боротьбу з отруйним борщівником відповідають власники земельних ділянок, – розповіла виконувачка обов'язків начальника управління фітосанітарної безпеки в області Світлана Климчук. З її слів, знищувати бур'ян слід до появи суцвіть. Нині ця багаторічна рослина вже зацвіла, і при її скошуванні можна отримати фітохімічні опіки. Борщівник росте хащами та може сягати трьох метрів.

Як зазначила очільниця управління фітосанітарної безпеки, вивести борщівник Сосновського з ділянки можна за 3-5 років, користуючись різними способами знищення рослини.

Найлегше виводити його навесні, переоравши ділянку декілька разів. Також, каже фахівчиня, можна підрізувати сплячу бруньку в землі на глибині 10-15 сантиметрів.

«Коли вже почалася вегетація, можна обробити хімічними препаратами. Якщо рослинка вже зацвіла – треба бути дуже обережним, тому що при скошуванні може бризнути сік. Якщо сік рослини потрапляє на шкіру, то його негайно потрібно змити водою та з милом», – каже Світлана Климчук.

Викорінити рослину, яку завезли в Україну для вирощування на корм худобі, – складно. Зі слів фахівчині, основний принцип – декілька років поспіль не дати борщівнику зацвісти та розсипати насіння, яким він розмножується.

На території Луцької громади за знищення отруйного бур'яну на ділянках комунальної власності відповідає департамент житлово-комунального господарств Луцької міської ради, – телефоном розповів Княгининівський староста Валерій Войнаровський.

15 червня комунальники разом із екологами обстежували місця, де росте борщівник, – сказав начальник відділу благоустрою міського департаменту ЖКГ Іван Козак.

«Буде заключено угоду з підрядником, який буде проводити роботи зі знищення самого борщівника. Борщівник косити ніколи не пізно. З неділі ми справимося, це все буде зроблено», – сказав посадовець.

На боротьбу з борщівником, додав Іван Козак, Луцька міська рада цьогоріч передбачила 150 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів