Поділитись:

Виплати військовим у 2023 році: які зміни в оновленому тексті законопроєкту

Вівторок, 20 червня 2023, 23:14
Виплати військовим у 2023 році: які зміни в оновленому тексті законопроєкту

Як повідомив нардеп Ярослав Железняк для другого читання оновлений текст законопроєкту №9342. Поки він не пройде Комітет в ньому можливі додаткові зміни.

Про це повідомляє ТСН.

Історія питання з грошовим забезпеченням для військових

Від лютого 2022 року виплату 100 тисяч і 30 тисяч гривень отримували всі військові в Україні, у тому числі контрактники та строковики на загальних підставах. Однак після змін від 1 лютого 2023 року, строковикам скасували доплати у 30 тисяч гривень.

Законопроєктом 8212, ухваленим 10 квітня 2023 року, Верховна Рада  повернула виплати. 

Але виявилося, що в бюджеті на це немає грошей. 

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що для того, щоб повернути доплати військовим, доведеться на 4% підвищити ПДВ і втричі – військовий збір

Ухвалений 30 травня 2023 року в першому читанні законопроєкт №9342 фактично зберігає чинну систему винагороди військовим – військовослужбовцям щомісяця виплачують додаткову винагороду в 30 – 100 тис. грн, пропорційно часу виконання бойових завдань. Додаткових виплат тим, хто не перебуває в зоні бойових дій, документ не передбачає.

Які зміни внесли в оновлений текст законопроєкту

  • По доплатах військовослужбовцям нічого не змінилося. Залишається норма, що військовослужбовцям щомісячно виплачується додаткова винагорода у 30-100 тис. грн. Доплата виплачується на умовах, у розмірах та в порядку, встановлених КМУ. 
  • Додано норму про щомісячні виплати в розмірі 100 тисяч гривень для поранених військовослужбовців, які перебувають на лікуванні, і полонених/зниклих безвісти.
  • Пораненим, які визнані непридатними до військової служби та зараховані в розпорядження командирів, виплачуються два місяці зарплати за останню посаду, з 3-го місяця до закінчення розпорядження – додаткова виплата 12 тисяч гривень.
  • В законопроєкті більше не згадується про доплати поліціянтам та особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту.
  • Мінімальний  розмір додаткової доплати для інструкторів встановлено у 15 тис. грн, максимальний так і лишився 30 тис. 
  • Інші норми майже не змінилися, строковикам лишили 6000 грн на місяць, курсантам – 2350 грн щомісячно. 
  • Що не стосується грошового забезпечення, загальну тривалість щорічної відпустки строковикам збільшили з 10 до 30 днів.

Голосування за законопроєкт планується на найближчому пленарному засіданні в червні, тому можливі додаткові зміни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів