Поділитись:

Депутати Луцькради просять у Зеленського не «душити » підприємців

Автор: Максим Косюр |
Середа, 28 червня 2023, 13:01
Депутати Луцькради просять у Зеленського не «душити » підприємців

Депутати Луцької міської ради направили звернення Президенту України Володимиру Зеленському та Верховній раді України з проханням внести зміни до законопроєкту №8401, який скасовує ряд пільг та гарантій для підприємців під час воєнного стану.

Таке рішення ухвалили під час сесії міської ради сьогодні, 28 червня.

«Прийняття Верховною Радою України та підписання Президентом України законопроєкту № 8401 ставить під сумнів усі заяви української влади про підтримку українського бізнесу. Обставини, що стали причиною прийняття податкових послаблень, сьогодні не зникли. В Україні триває війна й українці, як і український бізнес, щодня живуть під обстрілами та ракетними ударами. Тому сьогодні як ніколи потрібно захищати малий і середній бізнес», йдеться у зверненні.

Крім того, фахівці й представники бізнес-спільноти проаналізували цей законопроєкт і виокремлено ті норми, які потребують доопрацювання. Вони нарікають на такі частини у цьому проєкті закону:

  • через малоймовірне закінчення активних бойових дій до 1 серпня 2023 року частину норм краще впроваджувати тільки після скасування воєнного стану або протягом 30 днів з дня припинення чи його скасування;
  • у законопроєкті відсутній перелік конкретних підстав для призначення перевірок, а це дозволить податковим органам перевіряти бізнес не тільки в якомусь конкретному випадку, а з будь-якої підстави, що є неприпустимим;
  • неврегульованим є механізм переходу платника єдиного податку за ставкою 2% на іншу ставку податку спрощеної системи оподаткування;

Також депутати просять внести ясність у поняття «безпечного доступу та допуску», адже відсутність конкретику може призвести до корупційних ризиків, оскільки рішення про зупинення приймає безпосередньо керівник контролюючого органу.

Тому ці зміни та роз'яснення, на думку депутатів, нададуть усю можливу підтримку підприємцям, адже тільки це може гарантувати сплату податків і наповнення державного та місцевих бюджетів. Автором даного проєкту-звернення є депутатка міської ради Алла Доманська.

Нагадаємо: на Волині з початку 2023 року значно зріс показник сплати військового збору з доходів. Упродовж січня-травня з легальних доходів волиняни сплатили 285,3 мільйона гривень військового збору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів