Поділитись:

У Ківерцях знову скандал: мерія хотіла «намутити» з петиціями (фото)

Автор: Максим Косюр |
Понеділок, 17 липня 2023, 14:05
У Ківерцях знову скандал: мерія хотіла «намутити» з петиціями  (фото)

У Ківерцівській міськраді хочуть збільшити кількість голосів для розгляду електронних петицій. Раніше, аби петицію розглянув міський голова, люди мали зібрати 100 голосів, але цю планку влада хоче підняти до 500. 

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» дізнавалися, для чого міська влада це робить та чи винесуть це рішення на сесію міськради. 

До нас у редакцію звернулась стурбована місцева жителька Наталія Холявінська. Жінка розповіла, що зараз у місті з населенням в 15 тисяч людей хочуть збільшити поріг розгляду електронних петицій. У Луцьку, населення якого – 200 тисяч, аби петиція потрапила на розгляд, необхідно всього 300 підписів.

Проєкт рішення міської ради КіверцівПроєкт рішення міської ради Ківерців
 

Перед тим, як розглянути це рішення під час сесії міської ради, його має рекомендувати чи не рекомендувати профільна комісія. Проте, за словами пані Наталії, яка була присутня під час роботи тієї таки комісії, що мала розглядати питання про петиції, його так і не розглянула.

«Вони просто пропустили його. Там розглядали й моє питання, воно було другим в списку, а далі мали дивитись петиції, цього ніхто не зробив. З сайту його теж не прибрали, хоча мали б по ідеї мали б це зробити», – каже ківерчанка.

Наталія ХолявінськаНаталія Холявінська
 

У Законі України «Про звернення громадян» щодо електронного звернення та електронної петиції чітко сказано, що кількість підписів громадян на підтримку електронної петиції визначається статутом громади. Проте у Ківерцях цього статуту немає кільканадцять років. Як кажуть місцеві, ще попередня влада у місті намагалась розробити статут, але так його і не завершила.

Пані Наталія розповідає, що останнім часом петиції набули популярності й люди голосують. Таким чином населення може висловити побажання та вказати на недоліки влади, але після останньої петиції, де пропонують пустити кошти не на будівництво скандального стадіону за 150 мільйонів, а на реабілітаційний центр для військових.

Остання петиція на сайті Ківерцівської міськрадиОстання петиція на сайті Ківерцівської міськради
 

Аби з'ясувати навіщо взагалі збільшувати поріг необхідних голосів ми звернулись за коментарем до міського голови Олександра Ковальчука, який пролив світло на ситуацію.

«Нічого підвищувати не будуть, це дівчата помилилися, там в законі пише, що в населених пунктах до 50 тисяч населення кількість голосів має бути 100, тому ми нічого не змінюватимемо», – каже очіьник міста.

Сесія міської ради Ківерців засідатиме у четвер, 20 липня, то ж до того ми моніторитимемо ситуацію, яка склалась довкола петицій.

Нагадаємо: нещодавно Ківерцівська міська рада оголосила два тендери на проведення капітального ремонту футбольного поля та бігових доріжок на загальну суму в майже 150 мільйонів гривень. На території мали усе зносити та будувати новеньке футбольне поле й облаштовувати укриття. 21 червня оголосили результати тендерних закупівель. Переможців виявилось двоє, а ціна робіт впала на майже 10 мільйонів.

Вже у четвер, 29 червня, стало відомо, що скандальні тендери на ремонт стадіону з біговими доріжками за 150 мільйонів гривень у Ківерцях скасували. Причина – виявили порушення законодавства у сфері публічних закупівель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
18:59
12:30
21 квітня 2024
09:14
18 квітня 2024
16 квітня 2024
23:07
15 квітня 2024
12 квітня 2024
07 квітня 2024
04 квітня 2024
18:00