Поділитись:

Енергетичні напої призводять до інфарктів у молоді, – волинський кардіохірург

Вівторок, 25 липня 2023, 08:00
Енергетичні напої призводять до інфарктів у молоді, – волинський кардіохірург

Енергетичні напої й продукти, смажені на олії, – одні з найголовніших причин інфарктів. Такі висновки кардіохірургів, які щотижня рятують людям життя.

Головними причинами інфарктів є атеросклероз серцевих судин (бляшки), стрес і спазм (стискання) серцевих артерій. А через енергетики він уже не є хворобою людей похилого віку. Про це розповів завідувач ангіографічного відділення Волинськрї обласної клінічної лікарні кардіохірург Андрій Старушик. 

Енергетичні напої призводять до інфарктів у молоді, – волинський кардіохірург

З його слів, останнім часом спазми особливо непокоять молодь, яка зловживає енергетичними напоями. Наймолодший пацієнт, який ургентно потрапив у Волинську обласну клінічну лікарню, мав лише 26 років.

«Енергетики діють на серцеві артерії як наркотики, призводять до спазму судин, внаслідок чого вони закриваються, перешкоджаючи постачанню крові до серця. Крім того, енергетики спричинюють викид гормонів, що спонукає людину до активності. Організм наче перезапускається, отримує додаткове навантаження, а впоратися з ним сил буває недостатньо. І це дає нам можливість зрозуміти, чому інфаркт найчастіше стається вночі або під ранок. Організм – наче автомобільний двигун: щоби його запустити, потрібна іскра. Так і людському організмові потрібна своєрідна іскра. І ця іскра, як наслідок енергетичних напоїв, спонукає викид гормонів, відбувається так званий гормонний удар. Тому тим, хто вирушає в далеку дорогу, до того потрібно добре поспати і в дорозі перепочити теж», – зазначає лікар.

І додає, що серед інфарктників багато далекобійників: сплять і харчуються погано – а серце втомлюється.

Атеросклероз – це бляшки в середині судин. І коли якась із них лопає, то разом із тромбом перекривають кровотік. Ті, в кого атеросклероз діагностований, повинні обмежити споживання кави, яка теж може призвести до спазму судин. Кожна сигарета спазмує серцеву артерію до 5 секунд. У поєднанні з кавою це вдвічі шкідливіша бомба для організму. А якщо ще й до цього додається стрес, коли під час кавового перекуру людина зненацька на щось реагує, то спазм практично неминучий. До слова, електронна сигарета швидше шкодить легеням. Більше негативних серцевих подій відбувається після вживання розчинної кави. Менш шкідливий для серця чай.

Серед ознак інфаркту: за грудиною тисне різкий біль, пече й може віддавати в одну або дві руки й нижню щелепу, у стані спокою виникає задуха, людина непритомніє, артеріальний тиск падає. Усі ці причини мають спонукати викликати швидку. Після обстеження, надання першої допомоги й підтвердження інфаркту бригада швидкої пропонує пацієнтові термінову госпіталізацію. Відмовляючись, людина наражає себе на неминучу небезпеку. Якщо ж інфаркт усе ж підтверджено, терапевтичне вікно між з’явою перших клінічних ознак до моменту, коли пацієнт опиняється на ангіографі, не повинно перевищувати 90 хвилин. І не треба боятися їхати в лікарню вночі. У Волинській обласній клініці чергові лікарі проведуть необхідні обстеження, які відразу передають на телефони усій черговій ургентній бригаді кардіохірургів. Якщо потрібне негайне втручання, бригада готує операційну. Лікування відбувається через малий прокол в артерії. 

Якось, розповідає лікар, теж привезли пацієнта з інфарктом, але коли вже він лежав на операційному столі, судина розпазмувалася, тобто розкрилася, і кровотік відновився природним шляхом. Але без ангіографа це не зрозумієш. При атеросклерозі ситуація гірша й без ангіографії не обійтися. У таких випадках велика ймовірність, що потрібно буде ставити стент.

Профілактика інфарктів дуже проста: активний відпочинок на природі, менше вживати продуктів із високим вмістом холестерину, зокрема, вареної ковбаси, свинини, майонезів, хлібобулочних виробів, плавлених сирків. Особливо шкідлива термічна обробка їжі на будь-якій олії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів