Поділитись:

У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото)

Автор: Ольга Зейлик |
Середа, 23 серпня 2023, 10:45
У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото)

У Луцьку відбувся допрем'єрний показ українського фільму «Довбуш», робота над яким тривала понад 5 років.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» побували на допрем'єрному показі і зафіксували найбільш цікаві моменти про цей фільм.

У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) 

У стрічці йдеться Олексія Довбощука, знаного як Олекса Довбуш. Режисер фільму Олесь Санін каже: вивчав історичні документи, зокрема дисертацію академіка Володимира Грабовецького. Попри це Санін пояснив, що цей фільм – не документальний, це стрічка-легенда про те, як режисер прочитав історію про Олексу Довбуша.

«Переміститись у часі або довіряти документам тих, хто бажав смерті Олекси Довбуша не до кінця можна. Це одна з моїх версій, як герой може лишитися живим», – розповів Олесь Санін.

У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) 

У широкий прокат стрічка вийде в День Незалежності України – 24 серпня. 

Творці розповіли, що на глядачів чекає динамічний сюжет, масштабні бої, епічні масові сцени, досконало відтворений побут опришків, а ще – цікава любовна лінія Олекси та Марічки. Все, що стосується побуду, історичної дійсності, часу, простору автори намагались передати максимально достовірно.

Стрічку вдалося зняти за 108 днів з перервами. Бюджет фільму складає понад 120 млн грн, з них 65 млн — державне фінансування. Хоч і робота над фільмом тривала багато років, Олесь Санін переконаний, що акценти не змінились. Режисер каже: не сподівався, що стрічка стане настільки актуальною сьогодні.

У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) 

Взагалі фільм був закінчений повністю ще до повномасштабного вторгнення, згодом команда працювала над постпродакшном, озвученням, кольором, світлом.

«Частину знімальної групи ми евакуйовували, щоб закінчити роботу. Франківськ, Львів, в Луцьку навіть деякі роботи робив... Але фільм не змінився, змінився час і місце, в якому ми живем. Очевидно, що ті меседжі, діалоги, сам сценарій він був актуальним для мене. Я не сподівався, що він стане настільки актуальним сьогодні, відповідатиме на потребу дня... Війна тривала з 2014 року і, звичайно, це впливало на мене, на мої поглядм, на корекцію сценарію, на власне Олексу Довбуша, як про персонажа, який хоів простого людського життя і тільки обставини заставили його взяти до рук зброю, захищати Батьківщину, стати за власну волю і за ним пішли люди. 

У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) 

Він не хотів бути ніяким героєм, але змушений був ним стати так само, як і тисячі людей, які були артистами, художниками, вчителями, лікарями, журналістами, які взяли в руки зброю і пішли захищати те, що вони люблять: волю, державу», – розповів режисер.

Чимало членів команди зараз воюють.

«Оператор-постановник зараз у Збройних силах України. На жаль, Сергій Михальчук, який тут жив, народився не зміг приїхати у рідне місто, його не відпустили з армії, він зараз в дуже гарячій точці і просто не зміг добратися», – поділився Олесь Санін.

Усі піротехніки, каскадери, які брали участь у зйомках, також воюють.

У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) 

«На жаль, у нас п'ятеро загиблих. Головний піротехнік, актори, каскадери.. Служить дуже багато, тому картину присвячуємо і їм», – каже Санін.

Серед земляків у стрічці знявся і відомий футболіст, родом з Волині, Артем Федецький

«Ми друзі давно були. Він завжди для мене був справжнім гладіатором, справжнім опришком. І коли мені треба бути ще додаткові персонажі, я подзвонив і кажу: «Прийди, поможеш». Коли такі люди з'являються на майданчику, група оживає», – поділився Санін.

У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) 

Опісля невеликої автограф-сесії та спільних фото присутні вирушили до зали. Кіномани вмощувались і ділились емоціями та очікуваннями від картини, яка вже за кілька хвилин з'явиться на екранах.

У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) 

«Бачила трейлер на фільмах раніше. Дуже зацікавив. По-перше, є любов і повага до українського кіно, особливо, яке розвивається конкретно під час військового стану. Прийшла з великим очікуванням, тому що бачила трейлер і картинка складає дуже гарне враження», – каже глядачка Наталка.

У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) 

P.S. Без спойлерів. Стрічка варта того, щоб її глянути. Атмосферна і жива. Творці фільму чудово передали усі акценти і дали змогу поринути у той час і відчути дух епохи.

Але найголовніше, напевно, це сенси, які несе ця стрічка. Особливо зараз. Особливо сьогодні. Бо воля таки найважливіше...

У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) У Луцьку показали найдорожчий український фільм «Довбуш» (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів