Поділитись:

Віри, Надії, Любові і матері їхньої Софії у 2023: нова дата, традиції, заборони

Неділя, 17 вересня 2023, 14:40
Віри, Надії, Любові і матері їхньої Софії у 2023: нова дата, традиції, заборони

День пам'ять мучениць Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії відзначається кожного року в одну дату – 30 вересня за григоріанським календарем, але цьогоріч вперше відзначатимемо його за новим календарем. Тож нова дата відзначення свята – 17 вересня.

Як пише УНІАН, всі вони зараховані до лику святих за відданість Христу, а їхня історія є прикладом щирої віри та відваги.

Віра, Надія, Любов та їхня мати Софія: історія свята

Праведна християнка та вдова Софія жила в Римі у 2 віці нашої ери, за часів гонінь на християнство. Софія одна виховувала в істинній вірі дочок Віру, Надію та Любов, названих на честь християнських чеснот. А ім'я Софія означає «мудрість».

До язичницького імператора Адріана дійшли чутки про християнську сім'ю. Він наказав усім чотирьом з'явитися до нього і сказав зректися віри, а також принести жертву язичницьким богам. Доньки Софії відмовилися, і їх відправили до в'язниці. Невдовзі за непокору їх стратили на очах матері і передали останки Софії. Вона поховала юних дочок і сама померла від горя за 3 дні.

Так Віра, Надія, Любов і Софія були зараховані до святих.

Традиції і заборони

Хоча історія трьох дівчаток-мучениць і їх матері жорстока і трагічна, це свято вважається радісним. Віра, Надія і Любов вважається жіночим святом. За давніми віруваннями, жінці в цю дату треба поплакати зранку – тоді вона буде щасливою.

Святій Софії можна помолитися за здоров'я та благополуччя дітей, особливо дівчаток. А трьом маленьким мученицям можна помолитися за мужність і міцну віру.

У цей день жінкам дозволено не працювати і забути про всі домашні клопоти, але 17 вересня потрібно обов'язково відвідати богослужіння або помолитися вдома. Молоді дівчата в цей день влаштовують посиденьки, ворожать і пліткують. На святковий стіл випікають коровай і їдять його руками.

На Віру, Надію і Любов заборонено вінчатися і свататися. Вважається, що укладений сьогодні шлюб не буде щасливим і швидко розпадеться. Також, як і будь-яке інше християнське свято, не можна сваритися, бажати зла іншим, мстити і зловживати спиртним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів