Поділитись:

Як зводили відомий луцький будинок у Старому місті

П'ятниця, 29 вересня 2023, 10:08
Як зводили відомий луцький будинок у Старому місті

Розповіли історію появи відомого будинку в Старому місті у Луцьку.

Відомий будинок на вулиці Братковського зі сходами для підйому на саму вулицю зведений у 1931 році. Його збудували на місці попереднього, який станом на початок 1920-х був уже дуже старим і аварійним, – про це написав краєзнавець Олександр Котис у фейсбуці.

Новий будинок спочатку планувався вищим і з іншим виглядом (верхнє зображення), але власник Шмуль Ваксман, скоріше всього вирішив вкласти гроші не в висоту, а в ширину. Він купив додаткову смужку землі біля дому і на ній поставив частину фундаменту. Місце, де нині сходи, якими піднімаємося на Братковського, були на Ваксмановій землі, проданій йому магістратом. І на плані з проекту будови 1929 року, виконаного архітектором Олексієм Петром, уже позначені.

Історія Ваксманової ділянки дуже цікава. Коли більшовики тимчасово зайняли Луцьк у 1919 році, Ваксман скористався ситуацією слабкої влади і самовільно поставив паркан, захопивши частину міської землі біля своєї старої садиби. Але сусіди це бачили. У 1927 році один із них доніс в магістрат на Ваксмана і розповів про захоплення ним землі. Листування у цій справі далі відсутнє, але можна припустити, що неофіційно Ваксману порадили купити цей захоплений шматочок землі, на якому тепер сходи.

Як зводили відомий луцький будинок у Старому місті 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів