Поділитись:

У Ковелі діти ходять в укриття, яким понад 70 років (відео)

Неділя, 22 жовтня 2023, 15:29
У Ковелі діти ходять в укриття, яким понад 70 років (відео)

Сумні реалії війни зробили укриття необхідним елементом навчання. Туди діти можуть сховатися під час повітряної тривоги. Та школа, яка їх не має, мусить організовувати навчання через інтернет. Та, яка має замале укриття, змушена чергувати очне навчання з онлайновим.

Про це пишуть Волинські новини з посиланням на 12 канал.

На облаштування укриття дитсадка №11 у Ковелі з бюджету громади витратили близько 150 тисяч гривень. Практично все тут робили вихователі та батьки.

«Наш заклад має потужність 250 дітей, а зараз ходять до нас 257 діток. Укриття розраховане на 150-170 дітей. Але фактично в день більше не буває», – говорить директорка ЗДО №11 Надія Шевчик.

Встелена бруківкою підлога, пофарбовані стіни, облаштовані рукомийники та вбиральня, інформаційні дошки, ігрові куточки – усе це, каже Надія Шевчик, зробили власними силами. Благодійники забезпечили дитсадок бутлями для води, карематами, ковдрами і двоярусними ліжками.

«У кожному осередку, в кожній кімнаті перебувають по кілька груп. У нас є старші, менші і ясельні групи. Старалися так заповнити ці осередки, щоб було наближено до того, що дітки знають у групі, і столи підбирали до зросту й віку дітей», – пояснює Надія Шевчик.

В укритті також є зона для працівників харчоблока. Їжу кухарі носять із приміщення дитсадка. Поки що діти харчуються за партами. Усі тривожні валізки дітей зберігаються не в дитсадку, а в укритті, – для них відведена окрема шафа. Зберігати їх тут набагато зручніше.

Загальна площа укриття школи №7 у Ковелі – 300 квадратів. Сховище вміщає пів тисячі дітей. Загалом у закладі навчається 1071 учень.

«У дві зміни ми навчаємося. Я рівномірно розбив, щоб по 500 дітей було в кожній зміні. Тоді в укриття практично всі діти вміщаються», – говорить директор ЗОШ №7 Ковеля Валерій Кубай.

Під укриття відремонтувати складське приміщення.

«До проведення ремонту тут було складське приміщення. Були протікання ґрунтових вод. Каналізаційно-водопровідна система протікала. Усе було, відверто кажучи, в не дуже пристойному вигляді», – пригадує директор школи.

За кошти, виділені Ковельською міськрадою, зробили не лише зовнішній ремонт укриття, а й внутрішній, наприклад, відремонтували водопровідну та каналізаційну системи.

«Є спеціальні отвори, є природна вентиляція. Ми ще будемо збільшувати кількість вентиляції. Є домовленість із міською владою, що проведемо деякі реконструкції. Зимою тут чудово, зимою тут тепло, тут проходить опалення, повітря вистачає», – коментує Валерій Кубай.

В укритті є запаси води, вогнегасники, медикаменти і десятки ковдр. Тут проведено інтернет.

У ліцеї імені Олени Пчілки нараховується вполовину менше учнів – 415. У закладі – не звичайне укриття, а протирадіаційне бомбосховище, збудоване ще в 50-х роках. Тут міцне залізобетонне перекриття, яке здатне витримати пряме потрапляння авіабомби. До того ж, тут п’ять виходів і входів. Укриття умовно поділяють на старе та нове. У старому є медичний пункт, шість кімнат і вбиральні. Нову частину укриття зробили в мінімально короткі строки. Раніше тут була комора.

«Витяжки, свіже повітря, стиль лофт… У майбутньому, дай Боже, щоб війна закінчилася, тут буде не тільки картинна галерея, а, може, зробимо ще якесь арткафе», – каже Олена Вальчук.

В усіх закладах освіти сподіваються, що під час цього й наступних навчальних років укриття й бомбосховища українським дітям не знадобляться і їх зможуть використовувати як спортзали, тири, виставкові чи тренажерні зали.

Нагадаємо: у січні 2021 року в українських школах почали діяти нові санітарні правила. Серед основних вимог МОЗу – обов’язкова наявність внутрішніх туалетів в закладах освіти. На момент запровадження цих правил в області було понад 30 шкіл, які не мали внутрішніх туалетів. Однак, вже у листопаді 2022 року кількість таких навчальних закладів скоротилася до 11.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» постійно стежать за тим, скільки навчальних закладів Волині залишаються без належних умов для учнів. Ми дізнавалися, як змінилася ситуація зі шкільними туалетами у 2023-2024 навчальному році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 травня 2024
29 квітня 2024
24 квітня 2024
17:09
22 квітня 2024
19 квітня 2024
17 квітня 2024
16 квітня 2024