Поділитись:

Як мер Луцька Поліщук «пропихнув» кабальну схему з орендою котельні на Карбишева (відео)

Вівторок, 31 жовтня 2023, 21:15
Як мер Луцька Поліщук «пропихнув» кабальну схему з орендою котельні на Карбишева (відео)

Луцька міська рада на чолі з Ігорем Поліщуком під час війни продовжує покривати схему з орендою славнозвісної котельні на вулиці Карбишева ще на три роки – для міста це коштуватиме понад 100 мільйонів.

Відповідне рішення ухвалили мінімальною кількістю голосів під час засідання сесії міськради у вівторок, 31 жовтня. Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» вирішили з'ясувати, які підводні камені тягне за собою та оренда і чому керівництво Луцька не шукає рішення для розв'язання цієї проблеми.

Як зазначив у своєму телеграм-каналі депутат Луцької міської ради Андрій Лучик, «рвачі в мерії на чолі з Ігорем Поліщуком продовжують обкрадати лучан та заганяти місто в орендну кабалу».

Приміщення котельніПриміщення котельні

Нагадаємо, що одна з найбільших котелень у Луцьку, яка обслуговує 40% споживачів, орендує приміщення та обладнання за майже три мільйони в місяць. Ще на початку жовтня депутат міської ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход у коментарі нашим журналістам розповів, що такий підхід до роботи котельні є грабунком лучан-платників податків.

Михайло НаходМихайло Наход

Міський голова Поліщук спочатку критикує, а тепер покриває схеми на котельні

У 2016 році, будучи депутатом міської ради, Ігор Поліщук критикував міського голову Миколу Романюка за ситуацію довкола котельні та звинувачував власників у намаганні приватизувати ДКП «Луцьктепло», а за три роки при владі нічого не зробив, аби позбутися цієї залежності від котельні.

«На цей час розглядається два варіанти: або взяти котельню на Карбишева в оренду, або приватна компанія забере «Луцьктепло». Безумовно, що ці два варіанти є невигідними. Взяти в оренду котельню – надзвичайно невигідно для ДКП «Луцьктепло», – казав тоді Поліщук.

У той час Ігор Поліщук фактично звинувачував власників котельні в тому, що вони взяли у заручники ДКП «Луцьктепло».

Проте вже у 2023 році, під час повномасштабного вторгнення, коли військові як ніколи потребують допомоги, мер Луцька заявляє, що міська рада змушена платити приватним власникам котельні шалені суми за оренду, адже просто немає іншого виходу. При цьому власники котельні не зменшують орендну плату, бо, за словами Поліщука, місто не вклало ані копійки в котельню. 

Але депутат міськради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход зазначає про протилежне:

«Ігорю Ігоровичу, ви сказали, що з бюджету нічого не витрачали на підтримку котельні, тоді як міська рада залучила генератори й оплатила резервну лінію. Коли йшла мова про це на минулих сесіях, говорилось, що власники врахують це при укладанні угоди. Де ж врахування інтересів міста власниками?» – поцікавився депутат.

Це ілюструє те, що позиція мера Ігоря Поліщука змінюється в залежності від місця та посади, яку він обіймає.

Зараз міський голова маніпулює ще й тим, що опалювальний сезон може опинитися під загрозою, хоча депутатка міської ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Алла Надточій зауважила – можна укласти договір на рік і витрачати сотні мільйонів не доведеться, а за цей час можна знайти механізм розв'язання залежності міста від котельні на Карбишева.

«Чому ми не можемо укласти договір оренди лише на рік, до кінця опалювального сезону? Це понад 100 мільйонів гривень на три роки, платники податків будуть витрачати на орендарів і збільшувати їхні статки. Я вважаю, що можна продовжити на рік, побачити усі дії, прорахувати кроки. Треба розробити цей план дій, щоб люди та громада бачили як ми працюємо. Це буде і дешевше, і вигідніше для людей», – розповідає депутатка.

Алла НадточійАлла Надточій

Проте міський голова таки наполіг на тому, аби продовжити договір до 2027 року.

Історія котельні доволі довга...

На початку 2017 року ДКП «Луцьктепло» отримало дозвіл на оренду котельні, але на комунальне підприємство повісили усі борги перед приватними фірмами, які воно виплачує і досі.

КотелКотел

У 2022 році міський голова Ігор Поліщук відповів, що ДКП «Луцьктепло» веде перемовини з власниками щодо модернізації котельні. Обладнання, за словами мера, повинні модернізувати, але з того часу власники так і не зайнялись модернізацією устаткування, але орендна плата тільки росте. За наступні три роки оренди лучани змушені будуть заплатити власникам котельні понад 100 мільйонів.

Поліщук готовий платити мільйони за котельню, а що для ЗСУ?

Під час сесії у вівторок, 31 жовтня, очільниця департаменту фінансів, бюджету та аудиту Луцької міської ради Лілія Єлова розповіла, що за дев'ять місяців 2023 року міська влада фактично витратила на потреби військових всього 70 мільйонів гривень.

«70 мільйонів – це вже проведені касові видатки. Те, що вже оплачено, це суми, за якими уже проведені закупівлі», – каже очільниця.

Лілія ЄловаЛілія Єлова

Разом з тим, за словами Ігоря Поліщука, депутати «зобов'язані» підтримати рішення про продовження строку оренди котельні на вулиці Карбишева, 2.

Вочевидь, тепер місцеві активісти критикуватимуть міського голову та кричатимуть у його бік «ганьба» не тільки через мільйонні видатки на ремонти доріг, а й через корупційні оборудки з котельнею.

Нагадаємо: депутат Волинської обласної ради Андрій Козюра, який нині захищає Україну на фронті, висловив незадоволення тим, як Луцька міська рада розподіляє кошти.У своєму дописі військовий висловив сподівання, що міська влада «приїде до памʼяті й буде чути військових, які воюють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів