Поділитись:

В Індонезії знайшли, ймовірно, найдавнішу піраміду у світі

П'ятниця, 10 листопада 2023, 01:24
В Індонезії знайшли, ймовірно, найдавнішу піраміду у світі

В Індонезії знайшли доісторичну піраміду Гунунг Паданг, приховану в пагорбі на острові Ява. Вчені припускають, що пам'ятка може бути на тисячі років старшою за єгипетські піраміди.

Про це повідомляє фінський суспільний мовник Yle з посиланням на рецензоване дослідження в Archeological Prospection, – пише Суспільне.

Індонезійська дослідницька група використала низку методів, зокрема радіовуглецеве датування, буріння та наземні зонди, щоб розкрити таємниці цієї споруди.

Гунунг Паданг місцевою мовою означає «гора просвітлення». Можливо, на цьому місці проводили релігійні ритуали. Воно було заново відкрите нідерландцями у 1890 році.

Вчені вважають, що Гунунг Паданг – це не природний пагорб, а пірамідальна споруда. Ядро піраміди, ймовірно, складається з андезиту або охолодженої лави. Навколо неї додані шари кам'яних конструкцій.

Радіовуглецевий аналіз вказує на те, що найдавнішу частину споруди побудували під час останнього льодовикового періоду, десь між 25 000 і 14 000 роками до нашої ери. Отже, вік піраміди може сягати 27 000 років.

Якщо це припущення виявиться правдивим, то Гунунг Паданг – більш ніж на 20 000 років старша за єгипетські піраміди. Вона також буде на тисячі років старшою за Гьопеклі-Тепе, який побудували близько 9 000 років до нашої ери.

Хто і навіщо побудував Гудунг Паданг – невідомо. Якщо приблизна дата будівництва об'єкта є правильною, то піраміду створили ще до винаходу сільського господарства і за тисячі років до перших відомих цивілізацій. 

За оцінками дослідників, будівельники мали бути наділеними неабиякими навичками кладки ще за часів останнього льодовикового періоду. Це кидає виклик поширеній думці, що людська цивілізація та будівельні технології розвинулися лише в теплий період після льодовикового періоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів