Поділитись:

Кишки, щипці і камера: що у Луцьку робив глава МОЗу Ляшко (фото)

Середа, 15 листопада 2023, 15:08
Кишки, щипці і камера: що у Луцьку робив глава МОЗу Ляшко (фото)

До Луцька з візитом прибув міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко. Цього разу на Волині від долучився до когорти молодих хірургів, які вчилися оперувати лапароскопічно на спеціальних тренажерах.

У середу, 15 листопада, у стінах Волинської обласної клінічної лікарні в рамках конференції для медиків у медзаклад завітав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. У цей заклад британські хірурги привезли прилади, що імітують справжні інструменти та провели майстер-клас для молодих хірургів з усієї України. Як це було, бачили журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент».

Кишки, щипці і камера: що у Луцьку робив глава МОЗу Ляшко (фото) 

Цей захід відбувся у межах IOLE (Improving Outcome in Laparoscopic Surgery by Education). Це проект, спрямований на створення офіційної навчальної програми для підтримки розвитку лапароскопічної хірургії в Україні.

Курс проводиться в рамках Меморандуму про співпрацю між Міністерством охорони здоров'я  та Благодійним Фондом «Смарт Медікал Ейд Юа», за підтримки Асоціації Лапароскопічних колоректальних Хірургів Великобританії та Ірландії та Королівського Коледжу Хірургів.

Дводенне навчання відбувається на спеціальному симуляційному обладнанні, що вперше потрапило в Україну.

Так, Віктор Ляшко спробував попрацювати за лапароскопічною стійкою і потренуватися разом з молодшими хірургами.

Кишки, щипці і камера: що у Луцьку робив глава МОЗу Ляшко (фото) Кишки, щипці і камера: що у Луцьку робив глава МОЗу Ляшко (фото) 

Для навчання на манекенах від британських хірургів відібрали 17 кандидатів зі всієї України.

«Працюю лапароскопічно. Займаюсь з самого початку цим, працюю в лікарні МВС. Зараз покращую свої навички», – поділився один з учасників майстер-класу хірург Дмитро.

 Кишки, щипці і камера: що у Луцьку робив глава МОЗу Ляшко (фото) 

Кишки, щипці і камера: що у Луцьку робив глава МОЗу Ляшко (фото) 

Базові скіли медики набували кожен на своєму манекені за допомогою вправ. Сьогодні ж хірурги практикувались у парах і на кишках. Вони їх зашивали, різали, штопали, відточуючи майстерність.

Один з кандидатів, до речі, раніше сам змайстрував схожий тренажер, але з підручних матеріалів. Саморобний апарат винахідливий лікар з Рівненщини створив для того, аби тренуватися.

Кишки, щипці і камера: що у Луцьку робив глава МОЗу Ляшко (фото) 

«Він робиться по типу цього приладу. Однак він дороговартісний. Замість нього можна використовувати великий лоток для їжі, туди ставиться звичайна вебкамера для ноутбука. а інструменти для тренував можна купити на алі експресі, вони досить недорогі», – каже хірург.

Згодом Ляшка повели лікарнею та ввели в стан справ, які тут відбуваються, а також міністр був присутній на операції, яку проводили в лікарні. Врешті посадовець, підбиваючи підсумки візиту сказав, що приємно вражений Волинню.

Кишки, щипці і камера: що у Луцьку робив глава МОЗу Ляшко (фото) Кишки, щипці і камера: що у Луцьку робив глава МОЗу Ляшко (фото) Кишки, щипці і камера: що у Луцьку робив глава МОЗу Ляшко (фото) Кишки, щипці і камера: що у Луцьку робив глава МОЗу Ляшко (фото) 

«Медичні технології ніколи не стоять на місці, тому будь-який лікар, який здобув освіту, постійно потребує удосконалення.

 

Сьогодні ми бачимо, як зібралися провідні спеціалісти з Великої Британії, які передають свій досвід проведення лапароскопічних операцій нашим лікарям, для того, щоб вони працювали в Україні і впроваджували найкращі передові техніки», – зазначив міністр Віктор Ляшко.

Кишки, щипці і камера: що у Луцьку робив глава МОЗу Ляшко (фото) 

Глава МОЗ додав, що з початку повномасштабного вторгнення, в Україні злосла кількість лапароскопічних стійок, їх постійно докупляють, адже попит на такі операції росте.

Лікарі кажуть, що чимало пацієнтів уже «продвинуті» і розуміють, що відходити від лапароскопічних операцій значно швидше і легше.

Кишки, щипці і камера: що у Луцьку робив глава МОЗу Ляшко (фото) Кишки, щипці і камера: що у Луцьку робив глава МОЗу Ляшко (фото) Кишки, щипці і камера: що у Луцьку робив глава МОЗу Ляшко (фото) Кишки, щипці і камера: що у Луцьку робив глава МОЗу Ляшко (фото) Кишки, щипці і камера: що у Луцьку робив глава МОЗу Ляшко (фото) Кишки, щипці і камера: що у Луцьку робив глава МОЗу Ляшко (фото) 

Довідково:
Лапароскопічна хірургія — сучасний метод травматичної ендоскопічної хірургії. Операції на внутрішніх органах проводять через невеликі неприродні (діаметр — 0,5-1,5 см) 1-4 отвори за допомогою лапароскопа та лапароскопічних інструментів. Лапароскопічне втручання – це сучасний та ефективний спосіб боротьби з різними захворюваннями, який має мінімальні наслідки для організму пацієнта. Істотно скорочується післяопераційний відновлювальний період, який замість звичних 2-3 місяців становить 2-3 тижні. Це дозволяє надовго не затримуватися в лікарні та швидко відновити працездатність. Також мінімізуються больові відчуття, оскільки розрізів мало і вони самі по собі невеликі. Після операції не залишається швів і рубців, тобто не спостерігається косметичних дефектів. Лапароскопія дає можливість уникнути виникнення післяопераційних ускладнень, таких як різні інфекції та розвиток гриж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
11 квітня 2024
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
30 січня 2024