Поділитись:

Як на Волині збирають і переробляють ягоду-цілительку

Середа, 22 листопада 2023, 10:05
Як на Волині збирають і переробляють ягоду-цілительку

Переробкою журавлини волинські лісівники практично закривають ягідний сезон. Навіть у морозну пору журавлина ще придатна для збору. Проте найкращий період для цього – вересень-листопад.

Головним виробником продукції з журавлини є консервний цех філії «Маневицьке лісове господарство» ДП «Ліси України», – розповіли у Поліському лісовому офісі.

Як на Волині збирають і переробляють ягоду-цілительку 

Саме на Маневиччині зосереджені головні запаси ягоди, адже ареал її зростання – сирі хвойні ліси, заболочені низини, старі торфовища.

На території державного лісового фонду філії «Маневицьке лісове господарство» ягідники розміщені нерівномірно у Ново-Червищанському, Карасинському, Галузійському лісництвах.

Ліміт на ягоду становить 100 тонн, а збирають її в середньому 200 кг журавлини.

Журавлину можна збирати два або навіть три рази на рік.

«Вересень – перший та основний сезон збору. У цей час ягода до кінця ще не дозріла, вона тверда і пружна, має яскраве забарвлення. Листопад – другий сезон збору ягоди. Пізно восени, після перших морозів ягода повністю дозріває, стає навіть більш корисною та смачною, хоча і зберігає свою оригінальну кислинку. Третім сезоном збору журавлини є рання весна. Саме в цей час ягода вважається остаточно дозрілою. Ягоди ще можна знайти із-під снігу, хоча вони втратили значну частину запасів вітаміну С. Проте є в перевага – вони стали солодкими. Термін зберігання такої журавлини значно менший та поступається тим плодам, які зібрані восени. Відмінність цих ягід – це здатність зимувати на рослині, морозами ягода не пошкоджуються», – йдться у повідомленні.

Як на Волині збирають і переробляють ягоду-цілительку 

Нагадаємо: у Шацькій громаді незаконно порубали дуби.

Довідково:

Журавлина - вічнозелений сланкий чагарник родини вересових з маленьким листям та темно-червоними, соковитими, кислими на смак ягодами. Цвіте у травні-червні, плоди дозрівають у вересні-жовтні. В Україні її можна зустріти на Поліссі, в Карпатах, на Прикарпатті на болотах, у заболочених соснових і мішаних лісах.

З лікувальною метою використовують стиглі ягоди, які збирають з настанням перших приморозків і до утворення снігового покриву, а поновлюють збирання після танення снігу. Зберігають свіжі ягоди при температурі близько 0º або засипають у діжки й заливають водою. Зберігаються ягоди тривалий період, майже не змінюючи своїх якостей. 

Основні діючі речовини: ягоди містять дубильні речовини, флавоноїди, глікозиди (вакциніїн та інші), пектини 3-4 % органічних кислот (урсолова, хінна, лимонна, бензойна та інші), 10-22 мг% аскорбінової кислоти, барвники, 2,3-4 % цукрів (глюкоза і фруктоза), мікро- і макроелементи, серед яких є йод, мідь, марганець, молібден, залізо тощо.

Споживають ягоди свіжими або переробленими на соки, сиропи, напої, екстракти, квас, морси, желе, мармелад, варення тощо. Розведений водою сік вживають як засіб, що вгамовує спрагу при лихоманкових станах, а сік з медом - при кашлі, ангіні, ревматизмі та гіпертонії.

Корисні та лікувальні властивості
Ягоди мають тонізуючу, освіжаючу та підбадьорливу властивості, поліпшують розумову й фізичну працездатність, підвищують секрецію панкреатичного і шлункового соку. Їх використовують як протигарячковий та вітамінний засіб, особливо при гіпо- й авітамінозах. 

Як засіб з сечогінними й антимікробними властивостями журавлину використовують для профілактики й лікування захворювань нирок, сечовивідних шляхів і сечового міхура, при гіпоацидних гастритах, при початкових формах панкреатитів. Протипоказано вживати журавлину хворим з виразковою хворобою та гострим запальним процесом шлунково-кишкового тракту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

 

Надрукувати
мітки:
коментарів