Поділитись:

Понад 50 мільйонів гривень і добриво зі США: як на Волині підтримували аграріїв

П'ятниця, 08 грудня 2023, 16:47
Понад 50 мільйонів гривень і добриво зі США: як на Волині підтримували аграріїв

Аграрії Волині у поточному році отримали 48 мільйонів гривень грантових коштів від держави, 5 мільйонів – з обласного бюджету та добриво на 10 мільйонів від США.

Про це повідомив начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Юрченко у п'ятницю, 8 грудня, інформує сайт Волинської ОВА.

«З державного бюджету за грантовими програмами підтримки в область зайшло 48 мільйонів гривень. Загалом вони спрямовані на створення нових садів, на модернізацію переробних підприємств та на будівництво теплиць. Так, на Волині усі програми разом в поточному році створили 130 нових постійних робочих місць і майже 800 – сезонних», – розповів Юрченко.

Також в цьому році завдяки програмі «USAID Агро» майже 400 волинських господарників одержали мінеральні добрива на суму близько 10 мільйонів гривень.

«Загалом по Україні близько 20 відсотків добрив отримала саме наша область. Зараз проходить друга видача нітроамофоски на весняну посівну компанію», – додав очільник управління агропромислового розвитку ОДА.

Зазначають, що добрива видають аграріям, які подали заявки через ДАР (Державний аграрний реєстр) та мають в обробітку від 5 до 500 гектарів землі.

Також у поточному році 530 агровиробників Волині в рамках програми «Доступні кредити 5-7-9 %» залучили 1,8 млрд гривень.

«Середні і більші підприємства активно працювали з кредитними програмами. Загалом волинськими аграріями залучено понад 2 мільярди гривень кредитних коштів, з яких 1,8 мільярда – у рамках "Доступні кредити 5-7-9 %"», – підкреслив фахівець.

Щодо виплат коштів з обласного бюджету, то, згідно з виконанням двох програм з підтримки агропромислового комплексу Волині, господарникам було спрямовано майже 5 млн гривень.

«В травні поточного року були прийняті порядки використання коштів. Загалом у нас діяли дві програми. Майже чотири мільйони гривень було спрямовано особистим селянським господарствам та фермерським господарствам, які утримують молодняк великої рогатої худоби. Так, 1500 людей отримали за 2 903 голови ВРХ дотацію в поточному році, – зазначив Юрій Юрченко. – Також у нас працювала дотація на утримання м’ясних корів, куди було спрямовано майже один мільйон гривень».

Він також розповів, що у 2023 році аграрії області до бюджетів усіх рівнів сплатили майже 1 млрд гривень податку.

«На сьогодні департамент фінансів ОДА довів нам граничні видатки на 2024 рік у сумі один мільйон гривень», – повідомив фахівець.

Нагадаємо: член Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук повідомив, що в України не вийшло виконати усі зобов’язання перед імпортерами української агропродукції. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів