Поділитись:

Орбан заблокував видатки Євросоюзу з €50 млрд для України

П'ятниця, 15 грудня 2023, 07:31
Орбан заблокував видатки Євросоюзу з €50 млрд для України

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував ухвалення бюджетного рішення ЄС, яке включало б середньострокову програму допомоги Україні.

Про це повідомив президент Європейської ради Шарль Мішель по завершенню переговорів лідерів ЄС, які тривали до глибокої ночі, – пише Українська правда. 

Мішель підкреслив, що тематикою дискусії було не лише фінансування України. Лідерам ЄС запропонували для ухвалення «мегапакет», у який увійшло фінансування підтримки України, видатки на міграційні програми, фінансування Фонду солідарності ЄС та оборони.

«Лише одна держава не змогла погодитися на це рішення... Решта 26 лідерів погодилися на цей "мегапакет", включаючи одну Швецію, прем’єр якої за внутрішніми процедурами має обговорити це рішення з парламентом, але, як я розраховую, після цього приєднається до інших», – зазначив він. 

Президент ЄвроРади у відповідь на запитання ЄвроПравди підтвердив припущення, що 27-м лідером, який не дав згоди, є прем’єр Угорщини Орбан.

«Я так розумію, ви дуже добре поінформовані про те, в чому полягала наша дискусія», – напівжартома прокоментував він.

Утім, як підкреслив Мішель, «мегапакет» не відхилений, а відкладений: лідери домовилися про позачерговий саміт, що буде присвячений цьому питанню.

«Ми повернемося до цього питання на самому початку наступного року і спробуємо  отримати одностайність, щоби зробити можливим втілення цього мегапакету», – заявив президент ЄвроРади. За даними джерел, йдеться про саміт вже на початку січня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів