Поділитись:

Депресія у кота: як розпізнати та допомогти

Субота, 06 січня 2024, 11:11
Депресія у кота: як розпізнати та допомогти

Людина в депресивному стані постійно відчуває сум та втрату інтересу до всього. Неможливо сказати, чи коти сумують, а от втратити інтерес до свого повсякдення вони можуть. Такий стан котика помітний для люблячого опікуна.

Про те, чи буває у котів депресія і як допомогти домашній тварині знову відчути смак життя, пише ZAXID.NET, посилаючись на PetMD.

Які причини депресії у кота

Так, у котів буває депресія. Ось кілька причин, що можуть впливати на виникнення такого стану:

Втрата члена родини. Попри те, що коти – індивідуалісти, ці тварини сильно прив’язуються до опікуна та своїх улюблених людей. Тож якщо така людина переїжджає чи помирає, котик може відчувати жаль і сумувати за нею. Також кіт може переживати втрату іншого кота або собаки – свого компаньйона.

Переїзд в нове житло. Тут впливає не лише сам переїзд, а й зміна умов на новому місці, особливо, якщо помешкання менше – тоді у тварини менше простору і, відповідно, активності. Також депресію може викликати заборона гуляти на вулиці, у випадку, якщо раніше тварині це дозволяли.

Зміни в родинному розкладі, в рутині. Коли в опікуна змінюється розклад роботи і він рідше буває вдома, це може позначитися на самопочутті кота. Так само, якщо опікун їде у відпустку і залишає тварину із доглядальником або ж на перетримці. Кіт не знає, чи ви повернетесь до нього, тому може переживати депресію.

Зміни у фізичному здоров’ї котика. Якщо, наприклад, в активного кота розвивається артрит і він більше не може стрибати улюбленими поличками, це може призвести до депресії через відсутність можливостей пізнання. Те ж відбувається, коли кіт втрачає зір – деякі адаптуються до нових умов досить швидко, інші – депресують.

Які ознаки депресії у кота?

Як розпізнати, що стрес був надто сильним і у тварини депресія? Ось кілька ознак:

  • зниження апетиту;
  • втрата інтересу до іграшок;
  • менше інтересу до спілкування з членами родини та компаньйонами;
  • більше нявчання, ніж зазвичай;
  • збільшення часу на сон;
  • зменшення часу на догляд за собою – вилизування;
  • частіше сечовипускання;
  • випорожнення поза своїм туалетом.

Оскільки коти – майстри з приховування, ці ознаки можуть також говорити про проблеми зі здоров’ям. У будь-якому випадку краще проконсультуватися з ветеринаром, якщо щось вас насторожило.

Як підбадьорити кота, коли у нього депресія?

Є багато речей, які може зробити опікун, щоб допомогти своєму улюбленцю знову відчути смак життя і повернутися до активностей. Наприклад:

  • проводьте спільний час зі своїм котиком якісно: гладьте його більше, чухайте і шкрябайте;
  • запропонуйте пухнастику нові іграшки та ігри: здивуйте котика, щоб знову запалити в ньому іскру цікавості. Тут можуть допомогти і мобільні додатки з іграми для котів або котяче телебачення;
  • запропонуйте котові спробувати нову їжу – це теж може розворушити його. Якщо захочете пригостити тварину людською їжею, робіть це в малій кількості і ретельно обирайте продукти, щоб не нашкодити;
  • увімкніть заспокійливу музику – є спеціальні канали із музикою для котів, пошукайте на YouTube;
  • спробуйте харчові добавки – багато з них можуть допомогти підняти рівень серотоніну у кота, що допоможе йому почуватися краще;
  • використовуйте феромони або інші речовини з активними запахами – котячу м’яту, розмарин. Це може допомогти котику «прокинутись»;
  • зверніться по професійну допомогу – передусім, до ветеринара, який, за потреби, скерує вас далі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 квітня 2024
14 квітня 2024
10 квітня 2024
09 березня 2024
07 березня 2024
25 лютого 2024
14 лютого 2024
07 лютого 2024
06 лютого 2024
05 лютого 2024
13:11