Поділитись:

Де у Луцьку збиралися повії

Понеділок, 29 січня 2024, 15:00
Де у Луцьку збиралися повії

Найпопулярнішими закладами у міжвоєнному Луцьку були ті, де дешево, смачно і багато розваг. Однією з культових кнайп була U Zygmunta на Ягеллонській. Біля неї навіть був пункт збору повій.

Тут збиралася публіка, щоб розважити свої шлунки смачними стравами, потанцювати, – пишуть Волинські новини. До злакового місця потягнулися й надавачі сексуальних послуг. Неподалік будинку з рестораном був пункт збору повій. Це було законно. Повіям надавали право на працю з умовами проходження періодичного полійційного та лікарського контролю.

Інтер’єр U Zygmunta був вишуканим і нагадував модні варшавські ресторани. Атмосфера – розкута й симпатична. Вечорами частенько грав бенд Mamet jazz. Серед найпопулярніших страв – риба по-грецьки, риба по-єврейськи, фаршировані баклажани, паприкові страви східної кухні, раки.

«Артистки грали типовий репертуар. Коли їх запрошували до столиків і наливали, ті розквітали сентиментальними зізнаннями. У літні гарячі ночі артистки шукали прохолоди на балконі над Ягеллонською, але не залишалися там довго. Верталися з кислими мінами, сердиті. Бо під тим балконом був головний пункт збору повій. І вони зазвичай кричали артисткам: «Вже час, колєжанко, ходи до нас, не оглядайся, все одно тебе це не мине», – згадував один із відвідувачів.

Рідкісним типом закладів у Луцьку були кабаре. Знаним кабаре, яке не раз світилося в пресі у негативному контексті, було Paryż, що розташовувалося недалеко від Окружного суду та Іверської каплиці в бік старого міста.

«Огидна лигарня» (в оригіналі використано польське слово spelunka). Так обізвала цей заклад редакція газети Życie Wołynia («Життя Волині») у червні 1924 року. Її обурило те, що тут продають алкоголь на вихідних та вночі й що попри сім протоколів поліції на різні порушення, заклад досі не закрили. Ця редакція вже не раз дозволяла собі більш ніж гострі висловлювання щодо різних явищ, подій і людей, через що потрапляла у судові розбірки.

Ось що вони писали про кабаре:

«Paryż як інституція, що ширить моральну заразу і викликає широке обурення серед чесного суспільства, має бути негайно закрита. Ми закликаємо владу покласти край цій дірі. Розуміємо, що в нашому місті може бути розвага у вигляді кабаре, але нехай воно має хоч якусь подобу пристойності, а не стає притоном розпусти, який утримують темні типи».

З цієї чи іншої причини наступного року кабаре закрили. На його місці влаштували ресторан Polonia з широким вибором страв і смачною кухнею. Подібних відгуків про цей заклад вже не знаходимо.

Нагадаємо: фото прутня від Монатіка з Луцька розбурхало мережу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
25 квітня 2024
22 квітня 2024
19 квітня 2024
18 квітня 2024
10:36
17 квітня 2024
15 квітня 2024
14 квітня 2024
10 квітня 2024
08 квітня 2024