Поділитись:

У бібліотеці Гарварду 90 років зберігали книгу з палітуркою з людської шкіри, але тепер її зняли

Субота, 30 березня 2024, 01:39
У бібліотеці Гарварду 90 років зберігали книгу з палітуркою з людської шкіри, але тепер її зняли

Гарвардський університет (штат Массачусетс, США) зняв палітурку, зроблену з людської шкіри, з книги XIX століття, яка зберігалася в його Бібліотеці Гоутона.

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на BBC. 

Книга Destinées de l'Ame («Митарства душі») зберігається в Бібліотеці Гоутона з 1930-х років. Ще у 2014 році вчені провели дослідження, внаслідок якого визначили, що матеріал палітурки книги насправді є людською шкірою.

Цього року університет повідомив, що «через етичний характер походження книги та подальшої історії»оправу зняли.

Гарвардський університет пояснив своє рішення прибрати палітурку з книги, зазначивши: «Після ретельного вивчення, залучення стейкголдерів і розгляду Гарвардська бібліотека та Комітет повернення колекцій Гарвардського музею дійшли висновку, що людським останкам, використаним в оправі книги, більше не місце в зібранні Гарвардської бібліотеки».

Він додав, що «людські останки належно вшанують, [бібліотека] прагне відновити гідність жінки, чия шкіра була використана [для палітурки]».

Бібліотека також «проводить додаткові дослідження біографії та походження анонімної пацієнтки», як повідомили в Гарварді.

Десять років тому Білл Лейн, директор Гарвардської лабораторії мас-спектрометрії та протеоміки, стверджував у блозі Бібліотеки Гоутона, що «дуже малоймовірно, що матеріалом могла стати не людина».

У Гарварді зазначають, що поводження з книгою не відповідало «етичним стандартам» догляду і що, виставляючи її на публіку, вони іноді використовували «сенсаційний, хворобливий і гумористичний тон», який був недоречним. Представники закладу попросили вибачення та сказали, що таке позиціювання «ще більше об'єктивізувало та компрометувало гідність людини, чиї останки були використані для оправи».

Раніше люди використовували людську шкіру для палітурок — ця практика почалась у XVI столітті й називалась антроподермічною бібліопегією.

Про що книга Destinées de l'Ame

Destinées de l'Ame – це роздуми про душу та життя після смерті, які виклав у середині 1880-х років французький письменник Арсен Уссе.

BBC повідомляє, що Уссе передав видання другові Людовіку Буланду – лікарю, який потім скріпив книгу шкірою з тіла незареєстрованої пацієнтки, що померла природною смертю.

Книга Destinées de l'Ame потрапила до Гарварду в 1934 році. Вона містить записку, написану доктором Буландом, у якій зазначено, що на обкладинці не було вибито жодного орнаменту, щоб «зберегти її елегантність».

«Я зберіг цей шматок людської шкіри, знятий зі спини жінки, – написав він. – Книга про людську душу заслужила мати людську обкладинку».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
02 лютого 2024
27 січня 2024
31 грудня 2023
08 грудня 2023
22 листопада 2023
20 вересня 2023
17 вересня 2023
01 червня 2023
03 травня 2023
13 квітня 2023