Поділитись:

У луцькому зоопарку сказали, чому лелеки викидають пташенят

Понеділок, 08 квітня 2024, 16:03
У луцькому зоопарку сказали, чому лелеки викидають пташенят

Луцький зоопарк – одне з місць, де реабілітують травмованих, хворих або покинутих лелек. Зараз у вольєрі понад 20 птахів. Всі птахи потрапили сюди травмованими або знесиленими, більшість досі не можуть літати.

Більшість лелек у Луцькому зоопарку не можуть літати через травми крил, – пише УП.Життя.

Людмила Денисенко, директорка зоопарку, каже, якщо птахів з травмованими крилами ще іноді можна повернути до звичного їм життя, то найгірший варіант, який практично неможливо реабілітувати, – коли лелека без лап.

У луцькому зоопарку сказали, чому лелеки викидають пташенят 

«При будівництві гнізда птахи-батьки можуть використовувати старі колеса від велосипедів, де є металеві шпиці. Коли лелеченята починають ставати на ноги в гнізді, лапки можуть потрапити між спиці і травмуватися.

Або птахи можуть втрапити на високовольтну лінію передач, тоді загибель майже стовідсоткова.

Траплялося й таке, що лелеки, помирали вже тут, у зоопарку. Ми робили розтин і знаходили у шлунку вироби з пластмаси довгої форми, яскравого кольору, схожі на черв’яка. Вони забивали, заповнювали шлунок і птах повільно помирав від цього», – журиться керівниця.

Іноді бузьки можуть викинути пташеня з гнізда або залишити його, коли відлітають у теплі краї. Орнітолог Володимир Грищенко каже, найчастіше так буває при нестачі їжі. Логіка проста, хоч і жорстока: коли не можуть вижити всі, хай виживе хоч хто-небудь. Що стосується залишенців у гнізді, це, як правило, пташата з дуже пізніх виводків.

Природній відбір змушує лелек іноді позбуватися потомства.

«Пташенята ще залишаються у гніздах, коли вже йде міграція лелек на південь. Виникає конфлікт мотивацій, якому сприяє знову ж таки нестача їжі. Дорослі птахи вже не можуть вигодувати молодняк, а великих пташенят уже з гнізда не викинеш», – зауважує птахознавець.

Людмила Денисенко каже, якщо ви знайшли лелеченя, позбавлене батьківського піклування, його слід доправити до ветеринара чи в зоопарк. Дбати про нього самостійно буде дуже складно.

«Утримувати лелеченя, яке викинули з гнізда, вдома дуже проблематично. Єдиний прийнятний варіант, який мені відомий – у хліві в селі. Ні квартира, ні балкон, ні приватний будинок не є хорошим варіантом. Лелеки – хижаки, вони їдять рибу, жаб і посліду буде стільки, що ваш ентузіазм рятувати птахів швидко зникне», – зауважує директорка зоопарку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
29 квітня 2024
22 квітня 2024
17 квітня 2024
16 квітня 2024
13:39
12 квітня 2024
10 квітня 2024
03 квітня 2024
12 березня 2024
12:22
11 березня 2024
03 березня 2024