Поділитись:

"Рік провальний": ЦРУ оцінили роботу луцької влади

Четвер, 01 лютого 2018, 14:35
«Рік провальний»: ЦРУ оцінили роботу луцької влади

Волинський центр розвитку урядування (ЦРУ) окреслив речі, незроблені нинішньою владою, через які, на їхню думку, 2017 рік виявився провальним.

ЦРУ іменували сьогоднішній захід "Втрачений рік". Про це сказав представник ЦРУ Сергій Григоренко 1 лютого під час круглого столу.

Він зауважив, що вперше на їхній захід завітали представники влади: депутат фракції "УКРОП" Луцької міської ради Борис Смаль і заступник голови міської партійної організації УКРОПу Віталій Ляцевич.

Сергій Григоренко почав свою доповідь з пояснення, чому члени ЦРУ вважають рік провальним для нинішньої влади.

Провальність року, на думку представників ЦРУ, спричинило декілька факторів.

Зокрема:

  • не здано в експлуатацію 27 школу;
  • міська рада перетворилась на деструктивний політичний орган (порушення регламенту);
  • проблема зі смородом в місті повністю не вирішена
  • ЛПЕ не закупило жодного тролейбуса, провалено співпрацю із навколишніми громадами;
  • не створено жодного нового платного паркомісця;
  • досі не затверджено межі міста;
  • затяжна криза на "Луцьктеплі";
  • не завершено проект "Безпечне місто";
  • затверджено бюджет-2018 низької якості;
  • піднято тарифи на воду та тепло;
  • знижено темпи будівництва прибудинкових територій;
  • зменшено темпи створення ОСББ.

Як вважає Сергій Григоренко, нинішня провладна команда була створена не в зовсім легітимний спосіб, і немає легітимно обраного лідера.

Зі слів Григоренка, в провладній більшості заступники мають недостатній професіоналізм. Мовляв, радник міського голови Ігор Поліщук – молода людина, Перший заступник Григорій Недопад – не проявив себе на посаді керівника Ківерцівської РДА тощо.

"Досвід має Григорій Пустовіт (в.о. міського голови – К.). У мене особисто складається враження, що він свої вагомі посади просто відбуває. Тобто жодних яскравих проривів на цих посадах не зробив", – сказав Сергій Григоренко.

Григоренко відзначив провал співпраці з навколишніми селами.

"Коли була наша команда при владі, то ми укладали договір співробітництва зі селом Прилуцьке, з Підгайцями планували, з Гіркою Полонкою", – сказав Григоренко.

У ЦРУ пропонують передбачити кошти в бюджеті на впровадження співпраці з Прилуцьким.

Ще один провал за версією ЦРУ – організація парковок в місті.

Він пригадав, що свого часу відповідав за напрямок паркування. У 2016 році була відкрита перша комунальна парковка біля Завокзального ринку і приватний підприємець повністю збудував всю інфраструктуру парковки у Старому місті..

Ще один представник ЦРУ Юрій Моклиця назвав свої аргументи щодо провальності минулого року. Зокрема він згадав те, що досі не добудована школа № 27.

Хоча ця історія тягнеться з 2011 року, втім місцева влада зняла кошти з добудови цієї школи й перекинула на ремонт дороги.

Щодо питань зі смородом, то Юрій Моклиця зауважив, що влада зорієнтувалась та врешті зробила каналізацію. Однак це питання все одно не вирішили повністю. Адже в міську каналізацію не підключили гілку від Гіркої Полонки, нечистоти з якої теж потрапляють на поля фільтрації Гнідавського цукрового заводу.

Щодо аргументів ще одного представника ЦРУ Тараса Яковлева, то вони стосувались ситуації на ДКП "Луцьктепло".

Зокрема Тарас Яковлев вважає, що щотижня розблоковувати рахунки "Луцьктепла" – не вирішення ситуації. Якщо підприємство "Тепелен" блокує рахунки ДКП, то варто керівництву міста зустрітись із підприємством і почати цю проблему обговорювати.

"Прикро, але проект "Безпечне місто", який почав реалізовуватись у 2015 році, не завершений. Проблем не бачу, окрім того, що треба було виділити трохи менше 4 мільйонів і завершити це питання. Я би рекомендував на це звернути увагу, і якщо не зробили в 2017, то в 2018 передбачити кошти і систему впровадити", – сказав Тарас Яковлев.

Він також зауважив і про бюджет міста, в якому, на його думку, спостерігається нехороша динаміка – зменшення частки видатків, які передбачені на інфраструктурні об'єкти.

Покритикували і надали свої рекомендаціїПокритикували і надали свої рекомендації

Борис Смаль відзначив, що це добре, що опозиція критикує, адже це стимулює до роботи. Втім на його переконання оцінку провальності чи непровальності влади дає громада міста, так само і легітимність влади чи міського голови теж визначають лучани.

У відповідь на зауваження в напрямку розвитку ЛПЕ, то він сказав, що після зміни керівника підприємства є ряд претензій до діяльності попереднього директора, який підписував акти виконаних робіт, які не були виконані.

Стосовно впровадження електронного обліку, то Борис Смаль зауважив, що він давно говорив про те, що це не буде працювати. Однак виділили мільйон на закупівлю ручних валідаторів і побачили, що це не діє.

"Щодо каналізації і смороду, то я вдячний, що визнано те, що проблема народилась не у 2017 році, коли прийшла нова влада. Стимулом для поширення смороду стала діяльність біоетанольного заводу. Зараз Вересневе підключено нарешті до центральної каналізації і маю сподівання, що сморід зникне. Гіркополонківська сільська рада звертається до Луцька, тривають переговори щодо доцільності підключення до міської каналізації", – сказав Борис Смаль.

Щодо ситуації з блокуванням рахунків, то депутат переконаний – це ніщо інше, як штучно створений борг "Тепеленом", який можна використати проти нинішнього керівництва міста.

"Розумію, що опозиція має вказувати на те, що не зробили, а не те, що зробили. Щодо підвищення комунальних послуг – провокативна тема. Кожна влада, яка була, збільшувала тарифи на комунальні послуги", – переконаний депутат.

Присутні депутати на заході – Микола Федік, Алла Надточій та Павло Данильчук – висловили й свої аргументи щодо діяльності провладної більшості. Зокрема депутати нарікали на низьку політичну культуру, присутню в стінах Луцькради. В основному це стосувалось блокування і непідтримки більшістю пропозицій (навіть якщо вони й слушні) тільки через те, що вони висловлені опозиційними депутатами.

Сергій Григоренко наголосив ще раз, що цей захід був запланований не для того, аби позловтішатись провалами, а щоб місцева влада дослухалась до рекомендацій, аби 2018 рік був успішнішим за 2017.

Читайте також: "МАФІОЗІ" ТА СІЧНЕВА СЕСІЯ ЛУЦЬКРАДИ (ФОТОРЕПОРТАЖ)"

Надрукувати
мітки:
коментарів