Поділитись:

На Волині стає менше бібліотек

П'ятниця, 02 лютого 2018, 11:10
На Волині стає менше бібліотек

На Волині у процесі децентралізації скорочується кількість книгозбірень, а наша область цьогоріч отримала утричі менше літератури за державний кошт.

Про те, чи потрібне друковане слово читачам та що пропонує Міністерство культури, інформує ПАТ НСТУ ВРД.

Зі слів Артема Сімоняна, який часто проводить свій вільний час у бібліотеці, в інтернеті зараз важко знайти потрібні книги.

"Там загалом не є вся інформація, і там немає людини, як тут, наприклад, яка би розбиралась в цих книгах і підказала, що треба дійсно читати.Основною метою цього закладу є навчання, освіта і, мабуть, це такі останні острівки, які в нас є в містах, бо інші заклади мають мету заробляння грошей, а тут все таки – освіта", – розповів він.

В обласній наукової бібліотеці нині розподіляють літературу, яку отримали від Міністерства культури України. Як розповідає бібліотекарка Євгенія Мусійчук, ці книги їм привезли, відповідно до державної програми, яка діє уже 5 років. Її мета – поповнювати бібліотечний фонд країни.

"Ми одержали 18 892 – це на бібліотеки області. Це на багато менше, бо було дві програми. В минулому році 48 тисяч розподілили", – каже Євгенія Мусійчук.

Майже половина отриманої літератури — це дитячі книги, значна частина сучасних українських авторів, також видання науково-фантастичного жанру та переклади світової класики. Зі слів директорки обласної книгозбірні Людмили Стасюк, отриманої партії вистачить приблизно для половини бібліотек області.

"138 назв – це той перелік, який, як духовний хліб, потрібен для сучасних школярів, студентської молоді, інтелігенції.Найбільший тираж – це 300, а найменший тираж становив і 20, то це отримають лише центральні районні бібліотеки, якщо бібліотек понад 500", – додала вона.

Отримали по 200 примірників дитячих енциклопедій-ігор про регіони України. Оглянувши серію про Волинь, за кілька хвилин директорка обласної дитячої бібліотеки знайшла помилки щодо життя і творчості біографії Лесі Українки.

Директорка Ківерцівської районної бібліотеки сподівалась отримати більше книг волинських авторів, бо на них є попит.

"Навіть Володимира Лиса, нашого волинського письменника, хотіли би бачити більше, ми зовсім мало його отримали.Хвилює те, коли з двох бібліотек робиться одна, передаються бібліотеки, наприклад, шкільним", – розповіла вона.

Зі слів Любові Михальчук, нині читачі повертаються до бібліотек, бо користуватись електронними книгами не зручно. Проте кількість книгозбірень у процесі децентралізації зменшується.

Надрукувати
мітки:
коментарів
02 березня 2024
06 лютого 2024
13 січня 2024
17 грудня 2023
22 листопада 2023
11 листопада 2023
15 червня 2023
06 квітня 2023
23 березня 2023
13 березня 2023