Поділитись:

Дубівська тергромада хоче розширити межі

Четвер, 05 квітня 2018, 09:09
Дубівська тергромада хоче розширити межі

Голова Дубівської ОТГ Роман Троцюк та члени його команди зацікавилися варіантами розширення меж громади.

Наразі спільно з ними хочуть господарювати дві сільські ради із сусідньої Старовижівщини: Секунська та Буцинська, – повідомляє Волинське РВ АМУ.

"Я їздив на збори, виступав перед людьми і вони, оцінивши зроблене нами від моменту створення ОТГ, виявили бажання приєднатися. Мені повірили, тож тепер відповідальний за них. Депутати і наші, і їхні теж за таке приєднання", – каже очільник Дубівської ОТГ.

Такий варіант приєднання імпонує й експертам АМУ, але вони закликали представників Дубівської ОТГ дотримуватися закону.

"Механізму одночасного приєднання Секунської та Буцинської сільрад наразі закон не передбачає. Із Секунем проблем не буде, бо території межують, а Буцинь – білу пляму на децентралізаційній карті Волині, зможете приєднати або після довиборів у сільраді з якою межуєте, або внісши зміни до Перспективного плану та включившиБуцинську сільраду до складу Дубівської ОТГ", – зауважив Валентин Малиновський, консультант з юридичних питань проекту ПУЛЬС. – "Тож не зволікайте з поданням документів та якщо Мінрегіонбуд і ЦВК гальмувати процесів не буде, то є варіант без порушень закону розширити Дубівську ОТГ за рахунок Секуня і Буциня, до кінця 2018-го".

Підтримав колегу і консультант з бюджетних питань Василь Гром, який переконаний, що "другий етап приєднувати дві сільради разом – ризиковий, а почерговість дає стовідсоткову гарантію".

Тож, після обговорення, зійшлися на думці, що поради консультантів-"ПУЛЬСовиків" слушні й убезпечать на майбутнє, якщо раптом комусь закортить визнати процес приєднання сільрад із сусіднього району до Дубівської ОТГ незаконним.

До речі, попри те, що ця ОТГ, одна з найуспішніших громад краю, за оцінкою фінансової спроможності за 2017 рік вона посіла 68 місце серед ОТГ України і друге на Волині, має реверсну дотацію, вона, за кількістю населення, не відповідає визначеним параметрам спроможної громади. За офіційними даними на території ОТГ мешкає 3 тисячі 648 осіб, а реально їх – 4 тисячі 930, але для спроможної громади потрібно щонайменше п'ять. Приєднання Секунської та Буцинської сільрад вирішить цю проблему.

Окрім того, Секунь непогано підтримає ОТГ фінансово, адже має надходження в межах двох мільйонів податку з фізичних осіб, а в Буцині, хоч ПДФО і невелике, але там гарно збережена інфраструктура. Також обидва села мають чим зацікавити туристів: Секунь – іконою Божої Матері реставрованою самим Тарасом Шевченком, а Буцинь – озером Пісочне.

До того ж депутати Дубівської сільради одностайно проголосували за членство в Асоціації міст України.

Надрукувати
мітки:
коментарів