Поділитись:

У Луцьку стартував фестиваль польського кіно

Понеділок, 29 жовтня 2018, 12:50
У Луцьку стартував фестиваль польського кіно

Показом пригодницької стрічки для сімейного перегляду "Трабли" Марти Карвовської розпочалися в Луцьку ХІІІ Дні польського кіно. Всі охочі могли подивитися фільм 28 жовтня в кінотеатрі "PremierCity".

Традиційний фестиваль, протягом якого українці можуть переглянути найновіші стрічки польського виробництва, започаткував Польський інститут у Києві. Цьогоріч Дні польського кіно відбуваються не тільки в Луцьку, а й у Києві, Харкові, Вінниці та Одесі, - пише "Волинський монітор".

"Ми завжди намагаємося показати різнопланове польське кіно. Безперечно, це фільми, які вийшли в прокат протягом останніх двох років. Це різножанрові стрічки. З одного боку ми завжди шукаємо ті фільми, які вже удостоїлися різноманітних нагород, уже знані й мають велику дистрибуцію у світі. З другого боку, оскільки Дні польського кіно є глядацьким фестивалем, для нас важливо показати також популярні в Польщі фільми. Тому завжди в нашій програмі є комедії та стрічки для перегляду усією сім'єю", – розповів експерт із програмної діяльності Польського інституту в Києві Віктор Собіянський.

Фестивальна програма дещо різниться для окремих міст. До прикладу, в Луцьку не показуватимуть мелодраму "Холодна війна" Павела Павліковського. Як пояснив Віктор Собіянський, такою була умова правовласників: "Нам дозволили провести лише один допрем'єрний показ "Холодної війни" на території України, і ми вирішили, що він відбудеться в Києві. Але приємна звістка полягає в тому, що компанія "АртХаус Трафік", яка є правовласником фільму в Україні, з 8 листопада випускає цю стрічку в широкий прокат, і її можна буде переглянути й у Луцьку".

Своєю чергою Анна Бабяк-Овад, консул Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку, яке виступає партнером фестивалю, відзначила, що, окрім "Траблів", лучанам представлять ще три фільми. Це комедія "Готові на все. Екстермінатор" режисера Міхала Рогальського, драма "Птахи співають у Кіґалі" Йоанни Кос-Краузе та Кшиштофа Краузе, а також біографічна драма про спортсмена Єжи Гурського "Найкращий" режисера Лукаша Пальковського.

"Ми як представники Генерального консульства зацікавлені в тому, щоби сучасні польські фільми були представлені в українських кінотеатрах. Це вже чергова наша зустріч у рамках Днів польського кіно, тож заохочую до переглядів, аби розвивати польсько-українські стосунки в галузі мистецтва, ознайомлювати українців із Польщею. Кіно може нас поєднувати", – зазначила Анна Бабяк-Овад.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: "ПОТРІБНА ДОБРА ВОЛЯ ОБОХ СТОРІН", – ПОЛЬСЬКИЙ МІНІСТР ПРО ІСТОРИЧНИЙ ДІАЛОГ З УКРАЇНОЮ

Надрукувати
мітки:
коментарів