Поділитись:

Чи зміняться ціни на таїнства і свічки в новій УПЦ

Середа, 12 грудня 2018, 14:00
Чи зміняться ціни на таїнства і свічки в новій УПЦ

Питання плати за таїнства і свічки в новій Українській православній церкві після отримання нею незалежності, найімовірніше, будуть вирішуватися парафіями самостійно – разом з іншими організаційними питаннями.

Таку думку висловив релігієзнавець, директор Центру релігійної безпеки Дмитро Горєвой, – пишуть Українські національні новини. 

"Коректно було б віддати такі повноваження на місця, зробити певну церковну децентралізацію, щоб кожна парафія, виходячи із своїх реалій, вирішувала, що і як їй робити. Наприклад, якась міська парафія, яка отримує непогане фінансування від спонсора якогось, могла б собі дозволити відмовитися від плати, але парафія в якомусь селі, напевно, не зможе без цього виживати. Я не думаю, що в новій церкві будуть прийматися жорсткі централізовані рішення щодо встановлення фіксованої ціни за свічку чи якісь таїнства", – зазначив релігіє знавець.

Із його слів, зокрема один з претендентів на посаду очільника нової Української православної церкви, Філарет, заявляв, що таке чутливе питання, як-от мова богослужіння, буде вирішуватися окремо в парафії. Він запропонував за замовчуванням зробити нею українську, але окремі парафії, при бажанні парафіян, можуть лишити собі церковнослов'янську, російську чи, наприклад, румунську. При цьому він додав, що питання зміни церковного календаря найближчим часом порушувати не буде, оскільки воно має багато як прихильників, так і противників, і не сприяє єдності.

Так само і питання введення лавок у церквах, на думку експерта, буде самостійно вирішувати парафія, оскільки вони нормально сприймаються на Заході країни, однак можуть викликати обурення парафіян на Сході чи Півдні України і будуть сприйматися як католицький звичай.

На думку Горєвого, децентралізація дуже бажана для нової Української православної церкви, і саме з наданням незалежності церкві вона може запровадитися.

"Томос дає вікно можливостей для проведення децентралізації", – додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів