Поділитись:

Журналісти викрили кінобізнес Зеленського в Росії (відео)

П'ятниця, 18 січня 2019, 09:00
Журналісти викрили кінобізнес Зеленського в Росії (відео)

Шоумен Володимир Зеленський, який раніше заявив про намір балотуватися в президенти України, має бізнес в Росії, попри запевнення про його закриття у 2014 році.

Про це йдеться в дослідження журналістів програми "Схеми".

Як виявилося, лише одна зі щонайменше чотирьох пов'язаних із Зеленським кінокомпаній у Росії не працює. А решта з них таки продовжує свою діяльність.

В інтерв’ю Дмитру Гордону Володимир Зеленський наголошував, що, попри запрошення й «астрономічні» гонорари, він принципово відмовляється від зйомок чи концертів у Росії. Також він заявляв, що останній фільм "95 квартал" зробив із російськими колегами у 2012 році, а в ефір він виходив у 2014-му.

Але для того, аби мати бізнес у Росії, туди не треба їздити. 

Російський бізнес Володимира Зеленського та партнерів пов’язаний із виробництвом кіно-, відеофільмів та телевізійних програм. Але його не знайти за прізвищами учасників «Кварталу-95» чи за назвами українських фірм, які могли б виступити засновниками цих російських компаній. Ключ до знахідки російського бізнесу Зеленського захований у структурі власності його українських компаній. І він – на Кіпрі. На початку 2013 року у Вінницькій області було зареєстровано товариство «Квартал 95». Сфера діяльності – кіновиробництво. Її засновником виступила кіпрська фірма GREEN FAMILY LTD (у перекладі «Зелена Родина»). Українське законодавство вимагає розкриття кінцевих власників компанії. Відтак дані офіційного реєстру вказують, що за кіпрською структурою стоять давні бізнес-партнери Зеленського по «Кварталу 95»: Андрій ЯковлєвБорис та Сергій Шефіри, сам Володимир Зеленський і Тімур Міндіч, соратник Ігоря Коломойського і бізнесмен, що має частку у наближених до олігарха медіаструктурах.

Ця ж кіпрська GREEN FAMILY LTD виступає засновником трьох кінокомпаній на території Росії: «Вайсберг Пикчерс», «Платинумфильм» та «Грин Филмс». 

Дані Федеральної служби державної статистики РФ (Росстату) показують, що деякі з них справді переживають не найкращі часи. Наприклад, компанії «Вайсберг Пикчерс» та «Платинумфильм» хоч і володіють активами, які оцінюються у сотні тисяч рублів, утім, їхню діяльність не можна назвати успішною.

А ось у кінокомпанії «Грин Филмс» ситуація краща. Так, згідно з даними Росстату, розмір грошових надходжень на рахунки фірми Зеленського в Росії становив:

  • у 2014 році: понад 340 мільйонів,
  • у 2015 році: понад 208 мільйонів,
  • у 2016 році: більше ніж 123 мільйони,

у 2017 році: майже 180 мільйонів (серед них від оренди, роялті, ліцензійних платежів – близько 143 мільйонів рублів). Таким чином, загалом надходження на рахунки цієї кінокомпанії Зеленського та партнерів у Росії з 2014 до кінця 2017 року становили близько 13 мільйонів доларів або більше 350 мільйонів гривень за нинішнім курсом.

"За даними реєстру прокатних посвідчень кінострічок у Російській Федерації, "Грин Филмс" продовжила продюсувати кінострічки у Росії після початку воєнної агресії у 2014 році. Йдеться про фільми "8 нових побачень" (2014 рік), "Між нами дівчатами" (2015 рік), "Петля Нестерова" (2015 рік), "8 найкращих побачень" (2016 рік)", – виявили журналісти.

Таким чином, «Схеми» встановили, що компанія «Грин Филмс», засновником якої є кіпрська GREEN FAMILY LTD Зеленського, його бізнес-партнерів та соратника Коломойського, веде активну діяльність у Росії. А незабаром компанія планує відзняти ще один фільм «Вниз». 

Журналісти "Схем" запитали у Зеленського про діяльність його кінобізнесу в Росії. На що він відповів: "Ну і працюйте з ними. Я з ними не працюю. Успіхів вам".

Пізніше його прес-служба у письмовому коментарі заявила, що "... протягом багатьох років Володимир Зеленський будував міжнародний бізнес у галузі виробництва аудiовiзуального контенту, тому є і компанії, є і нерухомість, і інші активи, і не тільки в зазначених вами юрисдикціях; є і в Італії, і в Великій Британії тощо. (...) Студія "Квартал 95", усвідомлюючи ситуацію, сьогодні ніяких продуктів на території Російської Федерації не виробляє".

Відтак Володимир Зеленський запевнив, що категорично і принципово відмовився від концертів у Москві, а останній його фільм у Росії вийшов у 2014 році, після чого він нібито закрив свій російський бізнес.

Але насправді компанія «Грин Филмс», яка через кіпрську фірму належить йому, його бізнес-партнерам та соратнику Коломойського, не лише плідно працює в Москві і досі продюсує фільми. Вона ще й бореться на конкурсі за бюджетні російські кошти для своїх кінострічок. І перемагає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський йде в президенти: політичні ігри і хвилювання штабів

Надрукувати
мітки:
коментарів