Поділитись:

Валютна лібералізація: як працюватиме нова система

Неділя, 24 лютого 2019, 20:00
Валютна лібералізація: як працюватиме нова система

З 7 лютого 2019 року в Україні запрацювала нова ліберальна система валютного регулювання, передбачена законом "Про валюту і валютні операції» та 8 постанов НБУ. В рамках нової системи регулювання було введено ряд суттєвих послаблень, зокрема, українці отримали можливість купувати валюту онлайн. За словами голови НБУ Якова Смолія, у перший день дії закону українці придбали близько $4 млн, але вже наступного тижня обсяги купівлі зменшилися вдвічі. Нову систему регулювання аналізує виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.

Валютна лібералізація означає, що ринок сам вирішує, куди він рухається. Не всі правила функціонування відомі наперед. Наприклад, якщо курс обвалюється більш ніж на умовні 10%, торги припиняються. Прийняття закону — це велика зміна, оскільки він передбачає, що дозволено все, що не заборонено. Де-факто обмеження залишаються, але ми поступово переходимо до іншої моделі валютного регулювання.

Ключові зміни:

— Фізичні особи отримали право купувати валюту онлайн (до 150 000 грн на день);

— Для фізичних осіб збільшено ліміт переказів за кордон без відкриття рахунку (до 150 000 грн на рік);

— Збільшено граничний термін розрахунків до 365 днів для юридичних осіб;

— Можливість для підприємств вільно використовувати закордонні рахунки.

Зараз у нас існує Комітет фінансової стабільності, який вирішує, чи втручатися Нацбанку, а це означає суттєвий людський фактор. Нова система валютного регулювання є більш прозорою. Важливо, що зберігається плаваючий курс (принаймні, номінально). Проте говорити, що ми — країна, що претендує на ліберальні умови обігу валюти, ще зарано.

Наразі загальний фон досить спокійний — саме тому перехід на нову систему відбувся саме зараз. Заробітчани витягують наш платіжний баланс, є експорт зернових — 2018 рік був рекордним, ОВДП на початку року також купували досить активно.

Як ситуація буде розвиватися далі, передбачити важко: зараз говорять про початок рецесії у єврозоні, а це наш основний ринок збуту. Якщо у них почнеться справжня рецесія, з виторгом буде непросто. З іншого боку, попит на зерно у світі є стабільним — їсти всі хочуть — а тому на нього рецесія вплине мінімально. Тут немає такої чіткої кореляції, як з металами, попит на які напряму залежить від того, чи купують машини, чи інвестують, чи будують тощо.

Загалом, валютна лібералізація є необхідною, проте вона є прив’язаною до ситуації на валютному ринку. Якщо не буде панічних настроїв чи шокових ситуацій, думаю, Нацбанк буде просуватися до подальшого зняття обмежень. Якщо ж справдиться один із кризових прогнозів, які зараз обговорюють, чи політичний процес буде особливо інтенсивним, НБУ буде змушений певні обмеження повернути.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Лічильник у кожен дім: чому державі потрібні газові лічильники

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 лютого 2024
19:00
27 січня 2024
03 січня 2024
01 січня 2024
12 грудня 2023
03 грудня 2023
01 грудня 2023
28 листопада 2023
27 листопада 2023
24 жовтня 2023